In this research, Dactylorhiza romana sahlep orchid
species grown in natural flora of Kahramanmaras the contents of plant nutrients
were tried to determine some physical and chemical properties of the soil. In
plant analyzed, separately analyzed of leaf, stem and tuber were determined.
The results of the analysis showed that the contents of K (%), Ca (%), Mg (%),
Fe (mg kg-1), Mn (mg kg-1) and Zn, and Cu (mg kg-1)
content was higher than the others. Soil properties are determined by high tin
textured, neutral reaction, salt free, medium amount of organic matter, low
amount of lime, low utilization of phosphorus and calcium in the plant, high
potassium, high magnesium, good copper and zinc, high iron and manganese. As a result of soil and plant analyzes, it has
been determined that the plant take enough nutrients although the nutrients of
P and Ca are lacking in the soil.
Salep orchid plant nutrient soil physical and chemical properties.
Bu
araştırmada, Kahramanmaraş doğal florasında yetişen Dactylorhiza romana salep
orkide türünün bitki besin maddesi içerikleri ile yetiştiği toprakların bazı
fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bitkide yaprak,
sap ve yumru analizleri ayrı ayrı yapılarak belirlenmiştir. Analiz
sonuçlarında, sapın K (%), Ca (%), Mg (%), Fe (mg kg-1), Mn (mg kg-1)
ve Zn (mg kg-1) içerikleri, yaprağın P (%) içeriği, yumrunun ise Cu
(mg kg-1) içeriği diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Toprak
özelliklerinin; tın tekstürlü, nötr reaksiyonlu, tuzsuz, organik madde miktarı
orta, kireç miktarı düşük, bitkiye yarayışlı fosfor ve kalsiyumca düşük,
potasyumca yüksek, magnezyumca iyi, bakır ve çinkoca yeterli, demir ve manganca
yüksek düzeylerde olduğu saptanmıştır. Yapılan toprak ve bitki analizleri
neticesinde, toprakta P ve Ca besin elementleri eksik olmasına rağmen bitkinin
alması gereken besin elementlerini yeterince aldığı belirlenmiştir.
Salep orkide bitki besin maddesi toprak fiziksel ve kimyasal özellikler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 4 |