Due to the reasons such as the
duration of production is very short, needs less labor, cheaper than red meat
and a good source of protein in terms of nutritional value, broiler production
is very important in poultry sector. In this study it is aimed to determine the
factors that affecting producers’ satisfaction from broiler production. The
main material of this study was collected from 87 broiler producers by face to
face survey in Tarsus district of Mersin. Probit regression model was used to
determine the factors affecting producers’ satisfaction. According to the
results, it is found that the mean of producers’ age is 45.39, producers’
experience is 20.36 and education level is 6.16 years. According to the probit regression results it
is determined that producers’ age, experience and income has a positive effect
on producers’ satisfaction. The number of individuals in family, type of
chicken, distance of farm and chicken mortality rate has negative effect on
producers’ satisfaction.
Üretim
süresinin kısa, az işgücüne ihtiyaç duyması, iyi bir hayvansal protein kaynağı
ve kırmızı etten daha ucuz olması gibi nedenlerden dolayı broiler üretimi
kanatlı üretimi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada
üreticilerin broiler üretim memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini Mersin ili Tarsus ilçesinde toplam
87 üretici ile yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır.
Araştırmada üretici memnuniyetini etkileyen faktörlerin analizinde probit
regresyon kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre üreticilerin yaşı ortalama
45.39, deneyimi 20.36 ve eğitim düzeyi 6.16 yıl olarak hesaplanmıştır. Probit
regresyon sonuçlarına göre; üretici yaşı, tecrübe ve üretici gelirinin
memnuniyet üzerinde pozitif etkisinin olduğu saptanmıştır. Aile birey sayısı,
broiler cinsi, tedarikçi firmaya uzaklık ve ölüm oranının üretici memnuniyeti
üzerinde negatif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | July 11, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |