Today, however, as the modern
medicine develops, the herbal treatment methods continue to be widely used. To
this end, medicinal and aromatic plants are being used for the treatment of
diseases, usually in the so-called "Spice Shop" or "Aktar
shop" in the settlement areas. Aktar’s that make trade in this business
play an important role in the widespread use of herbal remedies. This study was
carried out to evaluate the medicinal and aromatic plants sold in the districts
of Antakya, Hatay province and to reveal the socio-economic analysis of the
transplants. In this study, the socio-economic structure of the Aktar, the
methods of using medical and aromatic plants were studied. Also the storage
forms, sales quantities were evaluated. It was concluded that 89% of the
transfers were male, 47% were above 40 years old and 39% were high school
graduates, 84% learned from the master or his father and 88% had 6 years or
more work experience. According to the findings obtained from the herbs (89%)
and coral pavilion (87%) were used for treatment purposes, while bilberry
(69%), dewberry (64%) and basil
(47%) were used as food. While more daphne
(40%) and nigella (38%) are used as spices, alligator pear
leaves (25%), paliurus (17%) and
fennel (10%) were used in cosmetics sector.
Aktar Antioch medical and aromatic plants socio-economic analysis.
Günümüzde
modern tıp ne kadar gelişirse gelişsin bitkisel tedavi yöntemleri yaygın olarak
kullanılmaya devam etmektedir. Bunun için de genellikle yerleşim bölgelerinde
bulunan “Baharatçı Dükkanı” ya da “Aktar dükkanı” olarak adlandırılan yerlerden
hastalıkların tedavisi için tıbbi ve aromatik bitkiler alınmaktadır. Bitkisel
tedavinin yaygın olarak kullanılmasında bu işin ticaretini yapan aktarlar
önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada
Hatay ili Antakya merkezindeki aktarlarda satılan tıbbi ve aromatik bitkilerin
değerlendirilmesi ve aktarların sosyo-ekononil analizlerinin ortaya konulması
amaçlanmıştır. Ayrıca, aktarların sosyo- ekonomik analizi, tıbbi ve aromatik
bitkilerin kullanım yöntemleri değerlendirilmesi yapılmıştır. Bununla birlikte ürünlerin muhafaza şekilleri,
satış miktarları değerlendirilmiştir.
Aktarların %89’unun erkek, %47’sinin 40 yaş üzeri ve %39’nun lise mezunu
olduğu, %84’ü mesleği ustasından veya babasından öğrendiğini ve %88’inin iş
deneyimi 6 yıl ve daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aktarlardan elde edilen bulgulara göre oğul otu (%89), mercan köşk (%87)
zerdaçal (%82) daha çok tedavi amaçlı kullanılırken, yaban mersini (%69),
böğürtlen (%64), reyhan (%47) gıda olarak kullanılmaktadır. Baharat olarak daha
çok defne bitkisi (%40), çörek otu (%38) kullanılırken, kozmetik sektöründe
daha çok avakado yaprağı (%25), karaçalı (%17) ve rezene (%10)
kullanılmaktadır.
Aktar Antakya tıbbi ve aromatik bitkiler sosyo-ekonomik analiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 4 |