Koyun yetiştiriciliği üreticiler için çok önemlidir. Yetiştiriciler çok
miktarda et, süt ve yün üretmek isterler. Bununla birlikte, performans değerlendirmeleri
için bazı sınırlılıklar vardır. Bu açıdan bakıldığında yerli koyun ırklarından
birisi olan morkaraman ırkı koyunların özel bir yeri vardır. Türkiye koyun
varlığının yaklaşık %21.5 ini morkaraman koyunları oluşturmaktadır. Sert iklim
koşullarına karşı dayanıklı olan morkaraman ırkı özellikle Doğu Anadolu
bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu ırka ait bazı temel verim ortalamaları; canlı
ağırlık 55kg, laktasyon süt verimi 55,1 cm, kuyruk ağırlığı 4 kg, laktasyon
süresi 145 gün ve yapağı verimi 2 kg’dır. Bu çalışma Bingöl ilinde Karlıova ve
Solhan illerinde 2011 yılında gerçekleştirilmiştir. Önceden hazırlanmış
anketler üreticilerle yapılan görüşmelerle doldurulmuştur. Örnek sayısı 126
olarak belirlenmiş ve bu işletmelere gidilmiştir. Süt verimi, laktasyon süresi,
sağım süresi ve günlük ortalama süt verimi, logit ve probit tahmin modellerini
belirlemiştir. Çalışmanın sonunda Logit modelinin probit modelden daha uygun
olduğu belirlenmiştir. Organizasyon üyeliği ve günlük ortalama süt verimi
anlamlı bulunmamıştır, ancak bu çalışmada üretici şartlarının iyileştirilmesinin
benimsenmesiyle negatif olarak ilişkili bulunmuştur. Pazarın üretim yerine
uzaklığı önemli olmuştur (P <0.05). Her bir tahmin modeli için süt verimi
çok önemli bulunmuştur
Sheep has a very importance
for the farmers. Farmers went to produce very large amount meat, milk and wool.
However, there are some boundary factors for performance evaluations. When viewed from this angle, Morkaraman
sheep, one of the domestic sheep breeds, has a special place approximately
21.5% of assets in Turkey constitute sheep sheep Morkaraman. The morkaraman
race, which is resistant to harsh climatic conditions, is cultivated especially
in Eastern Anatolia. Some basic yield average of this race; live weight 55kg,
lactation milk yield 55.1 cm, tail weight 4 kg, lactation time 145 days and
wool yield 2 kg. This study was carried out in 2011 in the provinces of
Karlıova and Solhan in Bingöl province. Pre-prepared questionnaires were filled
with interviews with producers. The sample number was set at 126 and went to
these businesses. Milk yield, lactation period, milking time and daily average
milk yield were determinated logit and probit estimating models. At the end of
the study, Logit model was reported to be more appropriate than probit model.
Membership of organization and daily averages milk yield were found no
significant, but negatively related with the adoption of improved producers in
this study. But, distance of output markets was significantly (P<0.05). Milk
yield was very important for each estimating models.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1 |