Bu araştırmanın amacı Kahramanmaraş ili
kent merkezindeki tüketicilerin ekmek tüketim durumlarını ve ekmek israfına
etki eden faktörleri belirlemektir. Araştırmanın ana materyalini Kahramanmaraş
ili kent merkezinde 384 tüketici ile yapılan anketlerden elde edilen veriler
oluşturmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı
istatistikler, One-Way ANOVA ve Ki-kare testlerinden yararlanılmıştır.
Araştırma bulgularına göre, hanehalklarının günde ortalama 3.18 adet ekmek
tükettikleri ve bu ekmeğe 3.24 TL/gün harcadıkları tespit edilmiştir.
Tüketiciler en çok somun ekmeği tercih etmektedirler. Tüketicilerin
%55.99’u ekmek israfında bulunmakta ve günlük alınan ekmeğin %9.17’sini israf
etmektedirler. Araştırma sonucunda, ekmek israf etme
durumu ile eşin çalışması, oturdukları binada kapıcı olma durumu, hanehalkı
birey sayısı, gelir, kilo problemi olma durumu ve ekmek satın alma sıklığı
arasında istatistiki açıdan anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. Bu
sonuçlar değerlendirildiğinde ekmeği sıklıkla satın alan ve taze olarak tüketen
tüketicilerin ekmek israfını önlemek amacıyla ekmeğin gramajının azaltılması
önerilmektedir. Geliri yüksek ve eşi çalışmayan tüketicilere, artan ekmekleri
değerlendirmeleri yöntemlerini içeren seminerlerin verilmesi ekmek israfını azaltmaya
katkı sağlayacaktır.
The objective of this
study is to determine the bread consumption status and the factors affecting
the bread waste of the consumers in the city center of Kahramanmaraş. The main
material of the study is the data obtained from the surveys conducted with 384
consumers in the city center of Kahramanmaraş province. Descriptive statistics,
One-Way ANOVA and Chi-square test were used to analyze the data. According to
the findings of the research, it was found that households consumed on average
3.18 pieces of bread in a day and they spent
3.24 Turkish Liras/ day on bread. The majority of the consumers prefer
consuming the loaf of bread. The percentage of the consumers wasting bread is
around 55.99%, and 9.17% of bread bought by the consumers is wasted. According to
the results of the research, it was found that there was a statistically
significant relationship between bread wasting status and when spouse's work,
the state of being a janitor, the number of people in households, income, the
state of having a weight problem and bread purchase frequency. The results of
this study will provide a source for the studies to be done by producers,
consumers, and policymakers. When these results are evaluated, it is
recommended to reduce the weight of bread to avoid wasting bread for consumers
who frequently buy and consume fresh bread. Giving seminars to
high-income and non-working consumers on methods of evaluating increased bread
will contribute to reducing bread waste.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2019 |
Submission Date | March 20, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 3 |