Bu
araştırmada Ege Bölgesinde zeytin yetiştiren tarım işletmelerinin mevcut
yapısı, ürün maliyetleri ve sorunları ortaya konulmuştur. Araştırma alanı Ege
Bölgesinde zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Aydın, İzmir,
Manisa ve Muğla illeri olup, araştırma verileri tabakalı tesadüfi örnekleme
yöntemi ile seçilen 152 adet işletmeden anket yöntemi ile elde edilmiştir.
İşletmelerde işletme başına nüfusun gruplar itibariyle 3.19 ile 4.24 kişi
arasında değiştiği belirlenirken bu değer işletmeler ortalamasında 3.66 kişi
olarak hesaplanmıştır. İşletmeler ortalamasında okur-yazarlık oranı %95.88 ve
ortalama öğrenim süresi 6.13 yıl olarak bulunmuştur. İşletme yöneticilerinin
yaşı ortalamada 54.40 yıl ve öğrenim süresi 5.82 yıl olarak saptanmıştır.
İşletmeler ortalamasında toplam kullanılan işgücü 442.54 EİG olarak bulunurken
bunun %73.28’ini aile işgücünün oluşturduğu belirlenmiştir. İşletmeler
ortalamasında toplam işletme arazisi 91.24 da’dır ve bu arazinin %64.54’ü
zeytin arazisidir. Ham zeytin ürününün toplam üretim masrafları içerisinde
değişken masrafların %47.17 ve sabit masrafların %52.83 oranında pay aldığı
tespit edilmiştir. Değişken masraf unsurlarından hasat (%16.90) ve bakım
(%13.06) masrafları ön plana çıkarken sabit masraflardan arazi kirası (%37.70)
en önemli masraf kalemidir. İşletmelerde arazi büyüklükleri arttıkça ham
zeytin, sofralık zeytin ve zeytinyağı maliyetlerinin azalış gösterdiği
belirlenmiştir. Zeytincilik sektörünün
geliştirilmesi için öncelikle işletme düzeyinde mevcut durum ve sorunların
bilinmesi, beklentilerin önemsenmesi sağlanmalıdır.
Zeytin işletmeleri nüfus arazi sermaye maliyetler ve sorunlar
Araştırma GOP Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi ABD'de hazırlanan "Ege Bölgesinde Zeytin Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Analizi" başlıklı Doktora Tezinin bir bölümüdür.
In this study, it was determined current
structure, costs and problems of farms producing olive in Aegean Region. The
research area was Aydın, İzmir, Manisa and Muğla provinces in Aegean Region
where olive cultivation is produced intensively. The data were obtained from
152 farms via questionnaire with stratified random sampling method. The
population per farm was determined between 3.19 and 4.24 people in groups and
this value was calculated as 3.66 people in the average of farms. Literacy rate
was 95.88% and education period was 6.13 years on average. The average age and
education period of managers was 54.40 and 5.82 years, respectively. Total
labour used per farms average was 442.54 man-days and 73.28% of this was family
labour. The land per the farms average was 91.24 decare, of which 64.54% was
olive lands. Variable expenses and fixed costs were determined as 47.17% and
52.83%, respectively in total production costs for crude olives. The most
important variable costs were harvest (16.92%) and maintenance costs (13.06%).
Land rent has the largest share (37.70%) in fixed costs. As the size of land in
farms was increased, it was determined decreased of crude olives, processed
olives and olive oil costs. In order to develop the olive sector, primarily in
the farm level the current status and problems should be known and the
expectations should be taken into consideration.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4 |