Bu çalışmada, Lotus corniculatus L. var. corniculatus bitkisinin uçucu yağı, mikrodalga aparatlı destilasyon ile elde edilmiştir. Elde edilen uçucu yağın kimyasal bileşimi GC/MS, GC/FID cihazı ile aydınlatılmış ve Minimum İnhibisyon Konsantrasyon yöntemi (MIC) kullanılarak antimikrobiyal aktivitesi tayin edilmiştir. Uçucu yağ analizinde, bitkinin % 80.24’lük kısmı tanımlanmış olup, toplam 56 bileşik yapısı aydınlatılmıştır. Ana bileşen sınıfı olarak %30.60 oranında terpen ve terpen benzeri bileşikler, %16.89 oranında hidrokarbonlar, %12.49 aldehitlerden oluştuğu tespit edilmiştir. β-ionon (%4.83), (2E,4E) dekadienal (%4.13), β-pinen (%3.76), karahanoenon (%3.53) bileşikleri uçucu yağ içinde en fazla bulunan bileşikler olarak tespit edilmiştir. Lotus corniculatus bitkisinden ekstrakte edilen uçucu yağın hekzan çözücüsü içinde 51600 μg/mL konsantrasyonunda hazırlanan stok çözeltisinin; Escherichia coli (E. coli) ATCC35218, Yersinia pseudotuberculosis (Y. pseudotuberculosis) ATCC911, Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) ATCC43288, Enterococcus faecalis (E. faecalis) ATCC29212, Staphylococcus aureus (S. aureus) ATCC25923, Bacillus cereus (B. cereus) 709 Roma, Mycobacterium smegmatis (M. smegmatis) ATCC607 Gram pozitif, Gram negatif bakterilere ve Candida albicans (C. albicans) ATCC60193 maya mantarına karşı antimikrobiyal aktivite testi yapılmış ve uçucu yağın sadece maya mantarı üzerinde 645 μg/mL etkin değer gösterdiği tespit edilmiştir.
Yapılan çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklenmiştir. Bitki teşhisi ve herbaryum işlemlerini yapan Prof. Dr. Kamil Coşkunçelebi’ye ve antimikrobiyal aktivite testlerini yapan Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu’na teşekkürlerimizi sunarız.
In this study, volatile oil from the flower of Lotus corniculatus L. var. corniculatus was obtained of the plant by microwave-assisted hydro-distillation. The chemical constituents of the volatile oil were illuminated by GC/FID and GC/MS techniques and was determined to antimicrobial activity by the minimal inhibition concentration (MIC) method. As a result of analysis of essential oil from the flower of Lotus corniculatus, 30.60% of terpene and terpene-related compounds, 16.89% hydrocarbons and 12.49% aldehydes were found to be the main component classes. It was found that the compounds were found to be the major compounds with β-pinene (3.76%), karahanoenone (3.53%), β-ionone (4.83%) and (2E,4E)-decadienal (4.13%). In the analysis, a total of 56 compounds were determined and 80.24% of the essential oil was identified. The isolated essential oils of Lotus corniculatus was tested for antimicrobial activity against the Gram positive(+) and Gram negative (-) bacteria Escherichia coli (E. coli) ATCC35218, Yersinia pseudotuberculosis (Y. pseudotuberculosis) ATCC911, Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) ATCC43288, Enterococcus faecalis (E. faecalis) ATCC29212, Staphylococcus aureus (S. aureus) ATCC25923, Bacillus cereus (B. cereus) 709 Roma, Mycobacterium smegmatis (M. smegmatis) ATCC60 and the fungus Candida albicans (C. albicans) ATCC60193 at maximum essential oil concentration in hexane of 51600 μg/mL and they showed 645 μg/mL only antibacterial activity against fungus Candida albicans (C. albicans) ATCC60193.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ekim 209 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2 |