This study was carried out to evaluate the relationships between individual and combinations of essential oils (EO) on the content of nutrients in the protective and curative effect against gray mold (Botrytis cinerea Pers.) in “Golden Delicious” apple cultivar. The effects of the protective and curative properties of thymol, eugenol, 1,8-cineol EOs on the nutritional elements content were investigated by using apple fruits before (protective effect) and after infection (curative effect). Harvested apples were dipped in solutions containing EO (1.25, 2.5, 3.75 µL) and incubated for 30 minutes at ±4°C for 7 days. Macro and micro nutrients were determined using the Kjeldahl method and a Vapodest Rapid Kjeldahl Distillation Unit. It was determined that EO applications against B. cinerea protected the fruit quality by making a positive effect on the nutrient content. The curative effect of the application methods is more effective in increasing the nutrient content than the control group compared to the protective effect. Since the effects of individual and combinations of EOs on the nutrient content were examined, it was determined that the content of thymol and eugenol combinations increased the most in the groups. When the content of all nutrients was evaluated, it was determined that the Na content was the highest, while the sulfur content was lower than the other elements. As a result, good results were obtained in terms of macro and micro nutrients of EO application against B. cinerea in post-harvest fruits. We think that essential oils will be an alternative to synthetic fungicides against postharvest gray mold in apples and are promising for the future.
Bu çalışma “Golden Delicious” elma çeşidinde Kurşuni küfe (Botrytis cinerea Pers.) karşı koruyucu ve iyileştirici etkide uçucu yağların (UY) bireysel ve kombinasyonlarının besin elementlerinin içeriği üzerine ilişkilerini değerlendirmek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaca yönelik çalışmada enfeksiyon öncesi (koruyucu etki) ve sonrası (iyileştirici etki) elma meyveleri kullanılarak timol, ögenol, 1,8-sineol UY’ların koruyucu ve iyileştirici özelliğinin besin elementleri içeriğine etkileri araştırılmıştır. Hasat edilen elmalar UY (tekli kombinasyonlarda 1.25 μL, ikili kombinasyonlarda 2.5 μL, üçlü kombinasyonlarda 3.75 μL) içeren çözeltilere batırılarak 30 dakika boyunca inkube edilip ±4°C'de 7 gün depolanmıştır. Daha sonra Kjeldahl yöntemi ve bir Vapodest Hızlı Kjeldahl Distilasyon Ünitesi kullanılarak makro ve mikro besin elementleri belirlenmiştir. Sonuçlara göre, B. cinerea’ya karşı UY uygulamalarının besin elementi içeriği üzerine olumlu etki yaparak meyve kalitesini koruduğu tespit edilmiştir. Uygulama yöntemlerinden iyileştirici etkinin koruyucu etkiye göre besin elementleri içeriğinin kontrol grubuna göre arttırmada daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca UY’ların bireysel ve kombinasyonalarının besin elementleri içeriğine etkileri incelendiğinde en fazla timol ve ögenol kombinasyonlarının oluşturduğu gruplarda içeriği en fazla arttırdığı belirlenmiştir. Tüm besin elementleri içeriği değerlendirildiğinde ise, Na içeriğinin en yüksek olduğu buna karşın kükürttün diğer elementlerden daha düşük içeriğe sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hasat sonrası meyvelerde B. cinerea’ya karşı UY uygulamasının makro ve mikro besin elementleri yönünden iyi sonuçlar elde edilmiştir. Elmalarda hasat sonrası kurşuni küfe karşı uçucu yağların sentetik fungusitlerin yerine alternatif olacağını ve gelecek açısından ümit verici olduğunu düşünmekteyiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 3 |