High temperatures at seed germination and seedling emergence stages can significant reduces plant establishment and grain yield of lentil. This study was conducted at laboratory conditions and 16 lentil cultivars were evaluated for seed germination and seedling emergence traits under increasing temperatures (20, 25, 30, 35, 40, 45 °C). Significant differences were identified among the lentil cultivars in terms of the investigated traits. High temperatures negatively affected the germination and emergence traits investigated, and variety x temperature interactions were found to be important in terms of these traits. None of the cultivars germinated at 40 and 45 °C and emergence at 35, 40 and 45 °C treatments. In any cultivar, germination was not observed at 40 and 45 °C treatments; there was no emergence at 35, 40 and 45 °C. Based on germination percentage, germination index, germination time, germination vigor index, emergence percentage, emergence index, emergence time and emergence vigor index criteria, Gümrah, Emre 20 and Meyveci 2001 cultivars were identified as the most resistant to high temperatures at germination and emergence stages. These varieties can provide yield advantages in environments with high soil temperatures at sowing time and can be used as parents in relevant breeding programs.
Tohum çimlenme ve fide çıkış dönemlerindeki yüksek sıcaklıklar mercimeğin fide tesisi ve tane veriminde önemli azalmalara neden olabilir. Laboratuvar koşullarında yürütülen bu araştırmada 16 mercimek çeşidi artan sıcaklıklarda (20, 25, 30, 35, 40, 45 °C) tohum çimlenmesi ve fide çıkış özellikleri yönünden değerlendirilmiştir. İncelenen özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar belirlenmiştir. Yüksek sıcaklıklar incelenen çimlenme ve çıkış özelliklerini olumsuz etkilemiş, bu özellikler yönünden çeşit x sıcaklık etkileşimleri önemli bulunmuştur. Hiçbir çeşitte 40 ve 45 °C uygulamalarında çimlenme; 35, 40 ve 45 °C uygulamalarında çıkış olmamıştır. Çimlenme yüzdesi, çimlenme indeksi, çimlenme süresi, çimlenme güç indeksi, çıkış yüzdesi, çıkış indeksi, çıkış süresi ve çıkış güç indeksi ölçütleri esas alınarak, Gümrah, Emre 20 ve Meyveci 2001 çeşitleri çimlenme ve çıkış dönemlerindeki yüksek sıcaklıklara en dayanıklı olarak tanımlanmıştır. Bu çeşitler, ekim zamanında toprak sıcaklığı yüksek olan çevrelerde verim avantajı sağlayabilir ve ilgili ıslah programlarında ebeveyn olarak kullanılabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Cereals and Legumes |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | April 30, 2024 |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | February 14, 2024 |
Acceptance Date | March 11, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 2 |