In this study, it is
aimed to determine the yield and quality attributes of 25 Sultani Çekirdeksiz
grape types that are prominent in terms of certain characteristics. For this
purpose, data were collected during the harvest for 2 years in the grape types
of the Manisa Vineyard Research Institute and Sultani Çekirdeksiz types that
were grown under the same conditions. As a result; Number of clusters per
grapevine varied between 16.0-52.5; cluster weights varied between 337.5-587.5
g; yields varied between 8.9-22.6 kg. Berry weights varied between 139-306 g
and TTS values varied between 17.9-22.4%. It is thought that the differences in
quality attributes of Sultani Çekirdeksiz grape types were mostly resulted from
differences in genetics. Vegetatively propagated plants (such as grapes) may
have mutations for various reasons. This situation should always be taken into
consideration.
Aegean Region table grapes dried grapes bunch weight total soluble solid content
Bu çalışmada, belirli özellikler açısından ön plana
çıkan 25 adet Sultani Çekirdeksiz üzüm tipinde verim ve bazı kalite değerlerini
saptamak amaçlanmıştır. Bu amaçla Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü
arazisinde ve aynı koşullar altında yetiştirilen Sultani Çekirdeksiz üzüm
tiplerinde 2 yıl süre ile hasat sırasında veriler alınmıştır. Araştırma
sonucunda; tiplerde omca başına salkım sayısı 16.0-52.5 adet, salkım ağırlığı 337.5-587.5 g, verim değeri
8.9-22.6 kg arasında değişim göstermiştir. Ayrıca tipler de tane ağırlığı
139-306 g ve suda çözünebilir kuru madde % 17.9-22.4 arasında değişmiştir. Sultani
Çekirdeksiz üzüm tipleri arasında incelenen özellikler bakımından bulunan
farklılığın genotipik farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Vejetatif
olarak çoğaltılan bitkilerde (üzüm gibi) değişik nedenlerle mutasyonlar
olabilir. Bu durum her zaman dikkate alınmalıdır.
Ege Bölgesi sofralık üzüm kurutmalık üzüm salkım ağırlığı suda çözünebilir kuru madde
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 3 |