This study was
conducted to determine some agricultural properties of some local durum wheat (Triticum durum Desf.) genotypes, belonging to Southeast
Anatolia Region, compared to modern
cultivated varieties. In the study, 21 standard durum wheat genotypes and 4
standard varieties were used as plant material. The study was carried out in
Kiziltepe district of Mardin province in 2013-2014 and 2014-2015 growing
seasons. The genotypes used were evaluated for some morphological and
physiological parameters. According to two-year average data; the differences
between genotypes and years were found to be statistically significant, whereas
genotype x year interaction was found to be insignificant in all of the
characters. Grain yield ranged between 201-347 kg da-1; spike
number was 190-349 spike m-2; grain number per spike was 20.83-38.80
grain spike-1; and spike length was between 6.33-10.08 cm,
respectively. There were statistically significant differences between the
varieties in terms of normalized vegetation index (NDVI), chlorophyll content
(SPAD value), leaf area index (YAI) value, vegetation temperature (BOS) values
which are accepted as physiological parameters. According to the results of
correlation analysis, statistically significant and high correlations between
grain yield (GY), number of spikes m-2 and biological yield
(biomass), and between LAI value, SPAD value and NDVI values were found.
Landrace wheat durum wheat physiological characters morphological characters
Bu çalışma; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait bazı
yerel makarnalık buğday (Triticum durum Desf.)
genotiplerinin, bilinen modern ıslah edilmiş çeşitlerle kıyaslanarak bazı
tarımsal özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, 21
adet yerel makarnalık genotipi ile 4 adet standart çeşit bitkisel materyal
olarak kullanılmıştır. Çalışma, 2013-2014 ve 2014-2015 yılları yetiştirme sezonlarında,
Mardin ili Kızıltepe ilçesinde yürütülmüştür. Kullanılan genotipler bazı
morfolojik ve fizyolojik parametreler bakımından değerlendirilmiştir. İki
yıllık ortalama verilere göre; incelenen özellikler açısından yıllar ve genotipler
arasındaki farklılıklar istatistiki olarak çok önemli bulunurken, karakterlerin
tümünde genotip x yıl interaksyonu önemsiz olarak tespit edilmiştir. Genotiplerin;
tane verimi 201-347 kg da-1, metre karede başak sayısı 190-349 adet
m-2, başakta tane sayısı 20.83-38.80 adet başak-1, başak
uzunluğu 6.3-10.1 cm arasında değişmiştir. Fizyolojik parametre olarak kabul
edilen normalize edilmiş vejetasyon indeksi (NDVİ), klorofil miktarı (SPAD
değeri), yaprak alan indeks (YAİ) değeri, bitki örtüsü sıcaklığı (BÖS) değerleri
bakımından çeşitler arasında istatistiki olarak çok önemli farklılıklar tespit
edilmiş; korelasyon analiz sonuçlarına göre tane verimi ile metrekarede başak
sayısı ve biyolojik verim arasında, SPAD değeri ile biyolojik verim arasında, YAİ
değeri ile SPAD ve NDVİ değerleri arasında istatistiki olarak önemli ve yüksek
korelasyonlar tespit edilmiştir. Birim alanda başak sayısı, başakta tane sayısı
ve biyolojik verim, tane verimini arttırmaya yönelik karakterler olarak
belirlenirken, NDVİ, SPAD ve YAİ parametreleri ise biyolojik verime dolaylı
olarak da tane verimine etki eden faktörler olarak tespit edilmiştir.
Yerel buğday makarnalık buğday fizyolojik karakterler morfolojik karakterler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1 |