Öz
Bu çalışma, göçer ailelerin sürü yönetimi ve yaylacılık faaliyetlerini belirlemek amacı ile 2017-2018 yılları arasında
Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Iğdır ilinde yürütülmüştür. Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne
kayıtlı 174 yetiştirici ile anket yapılmıştır. İstatistiki değerlendirmede χ2 (Ki-Kare) testi kullanılmıştır. Araştırmada;
Yetiştiricilerin % 25.2’sinin okur-yazar olmadığı ve % 74.8’inin bir eğitim seviyesine sahip oldukları belirlenmiştir.
İşletmelerde % 8.6 oranında sağım yapılmaz iken % 91.4’ünde yapıldığı anlaşılmıştır. Koyunlarda kuzu emzirme ve sağım
süresi sırasıyla 147.18±1.55 ve 59.02±2.00 gün olarak belirlenmiştir. Koyunlarda günlük süt verimi ortalama 238.36±10.02
g gün-1 olarak belirlenmiştir. Koyunlara yem verme öğün sayısının 2.91±0.03 kez olduğu, anaç koyun başına ortalama
verilen kesif yem, mısır silajı, saman ve kuru ot miktarları sırasıyla 566.38±15.68, 700.00±118.02 (n= 8), 900.00±55.09 ve
1449.70±43.89 g olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilerin % 80.5’i sütü satmakta, % 10.9’u öz tüketimde kullanmakta ve
% 8.6’sı ise sağım yapmamaktadır. Sonuç olarak, Iğdır ilinde yarı göçer ailelerin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda
geleneksel yetiştiricilik yaptıkları ve tecrübeli oldukları kanaatine varılmıştır.