Phosphorus
is an important plant nutrient for nutrition the plants and maintaining their
metabolic activities. Although chestnut is a plant that makes a profit for the
farmers in the world and in our country, the data on fertilization is quite
limited. This study was carried out in order to determine the effectiveness of
phosphorus applications on fruit yield and quality for two years in Sarıaşılama
variety (candy type) chestnut orchards of İnegol (Bursa) district Within this
scope, phosphorus doses of 0, 250, 500, 750 and 1000 g P tree-1 were
applied to the soil of trees canopy at a depth of 0-30 cm in April.
According
to the results of the study, the highest fruit yield was recorded as 29.0 and
30.0 kg tree-1 in 750 g P tree-1 in both application
years respectively. The highest fruit total protein content were determined as
7.5 g 100 g-1 in 500 g P tree-1 dose in the 2013
year. The starch and total sugar content
in fruit was recorded as 41.6 and 9.6 g 100 g-1 in 750 g P tree-1
dose in second year. According to the results of the study, the amount of
phosphorus fertilizer to be applied to the Sarıaşılama variety of chestnut
trees at the age of 20 years were determined as 750 g P tree-1
Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Agricultural Research and Policies
TAGEM-BB-100205E6
This research was financially supported by the Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Agricultural Research and Policies under project number TAGEM-BB-100205E6
Fosfor, bitkilerin beslenmesi ve metabolik aktivitelerini
sürdürmek için önemli bir bitki besin maddesidir. Kestane, dünyadaki ve
ülkemizdeki çiftçiler için kazanç getiren bir bitki olmasına rağmen, gübreleme
ile ilgili veriler oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, İnegöl (Bursa) yöresinde
Sarıaşılama çeşidi (şeker tipi) kestane bahçelerinde iki yıl boyunca fosfor
uygulamalarının meyve verimi ve kalitesi üzerindeki etkinliğini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda 0, 250, 500, 750 ve 1000 g P ağaç-1
Nisan ayında ağaç taç izdüşümüne 0-30 cm derinlikte toprağa uygulanmıştır.
Çalışmanın sonuçlarına göre, her iki uygulama yılında da en yüksek
meyve verimi sırasıyla 750 g P ağaç-1 dozunda 29.0 ve 30.0 kg ağaç-1
olarak kaydedilmiştir. En yüksek meyve toplam protein içeriği, 2013 yılında 500
g P ağaç-1 dozunda 7.5 g 100 g-1 olarak belirlenmiştir.
Meyvelerdeki nişasta ve toplam şeker içeriği, ikinci yılda 750 g P ağaç-1
dozunda 41.6 ve 9.6 g 100 g-1 olarak kaydedilmiştir. Çalışmanın
sonuçlarına göre, 20 yaşındaki Sarıasılama çeşidi kestane ağaçlarına
uygulanacak fosforlu gübre miktarı 750 g P ağaç-1 olarak
belirlenmiştir.
TAGEM-BB-100205E6
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM-BB-100205E6 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 3 |