Gıda endüstrisinden kaynaklanan atık sular bir çevre sorunu oluşturan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresinin yüksek değerde olduğu sulardır. Bu nedenle atıksuların her sektörde olduğu gibi geri dönüştürülebilmesi, yeniden kullanılabilmesi veya arıtılarak ilgili yasal sınırlar çerçevesinde deşarj edilmesi gerekmektedir. Temin edilen Helva Üretim Endüstrisi atık suyundaki Kimyasal Oksijen İhtiyacı başlangıçta 8.805 mg O2/L' dir. Isıtmalı ve harici pompalı vakumlu evaporatör kullanılarak bu suyun "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği / Tablo 5.11a: Gıda Sanayii (Şekerleme, Çikolata ve Bisküvi Dahil)"' deki çıkış sınırı olan 400 mg O2/L değerine düşürülmesi ve kirli sulardan distilasyon yöntemi ile kullanılabilir su eldesi değerlendirilmiştir. Deneyler uluslararası geçerliliği olan Standart Methods (SM), International Standard Organization (ISO), Environmental Protection Agency (EPA) metotlarının prensipleri ile gerçekleştirilmiştir. Buharlaştırma 64, 68 ve 70 C olmak üzere farklı koşullarda uygulanmıştır. Kimyasal Oksijen İhtiyacında sınır değerin altındaki değere 64 derecede ulaşılmıştır. Optimum çalışma sıcaklığı ise enerji verimliliği de değerlendirildiğinde 68 C olarak belirlenmiştir. Çalışma sırasında uygulanan vakum basınç değeri 510 mmHg’ dır.
Çevre Mühendisliği Gıda Endüstrisi Atık Suları Yeniden Kullanılabilir Su Eldesi Vakum Distilasyon
Waste waters originating from the food industry are waters with a high Chemical Oxygen Demand (COD) parameter, which constitutes an environmental problem. For this reason, wastewater should be recycled, reused or discharged within the relevant legal limits, as in every sector. Chemical Oxygen Demand in the supplied Halva Production Industry wastewater. It has been evaluated to reduce this water to 400 mg O2/L, which is the output limit in "Water Pollution Control Regulation / Table 5.11a: Food Industry (Including Confectionery, Chocolate and Biscuit)" and obtaining usable water from polluted waters by using a vacuum evaporator with heating and external pump. The experiments were carried out with the principles of the internationally recognized Standard Methods (SM), International Standard Organization (ISO), Environmental Protection Agency (EPA). Evaporation was applied at different conditions, 64, 68 ve 70 C. The value below the limit value for Chemical Oxygen Demand was reached in the 640C. The optimum operating temperature is determined as 68 C when energy efficiency is also evaluated. The vacuum pressure value applied during the study is 510 mmHg.
Environmental Engineering Food Industry Waste Water Obtaining Reusable Water Vacuum Distillation
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre Kirliliği ve Önlenmesi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |