The
aim of this study is to determine the level of knowledge and consciousness of
the university students about the genetically modified products and the
socio-demographic and behavioral factors affecting them. The main material of
the study consisted of 190 questionnaires calculated using proportional sample size formula.
The study sample size was determined taking into account the 90 % confidence
interval and the 10 % error margin. Data of the socio-demographic structure
obtained from the questionnaires are summarized as descriptive statistics. In
addition, factors affecting students' knowledge and consciousness about
genetically modified products were analyzed using limited dependent variable
regression model Probit estimation method. The students who participated in the
survey were 63,7 % male and 36,3 % female. Out of students, 44,7 %, 19,5 % and 35,8
% were educated in science, health and social sciences faculties, respectively.
The age of participants ranged from 18 to
30, with an average age of 21,8. According to the results of the probit
regression model, there was a positive relationship between the students’ correct
definition of the GMO and their montly income and their preferences of the
healthy diets to overcome hungry. However, there was a negative relationship
between the students’ correct definition of the GMO and their regular eating at
home and thinking that GMO products were produced in Turkey. The results of the
research showed that the socio demographic and behavioral characteristics of
the students significantly affected their level of knowledge about GMO
products. However, it can be said that the level of knowledge and consciousness
that students have about GMO products does not turn into behavior, but this
situation is only in the level of awareness.
University Student Genetically Modified Products Probit Model
Bu
çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş ürünler
konusundaki bilgi ve bilinç düzeyleri ile bunları etkileyen sosyo demografik ve
davranışsal faktörleri belirlemektir. Araştırmanın ana materyali, oransal
örnekleme yöntemi kullanılarak hesaplanan 190 adet anketten oluşmaktadır. Örnek
hacmi % 90 güven aralığı ve % 10 hata payı dikkate alınarak belirlenmiştir.
Anketlerden elde edilen sosyo demografik yapıya ait veriler tanımlayıcı
istatistikler şeklinde özetlenmiştir. Yanı sıra, öğrencilerin genetiği
değiştirilmiş ürünler konusundaki bilgi ve bilinç düzeylerine etki eden
faktörler sınırlı bağımlı değişken regresyon modeli Probit tahmin yöntemi
yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 63,7’si
erkek, % 36,3’ü kadındır. Öğrencilerin %
44,7’si fen, % 19,5’i sağlık ve % 35,8’i sosyal bilimler fakültelerinde eğitim
görmektedir. Katılımcıların yaşı 18 ile 30 arasında değişmekte olup, ortalama
yaş 21,8 olarak bulunmuştur. Probit regresyon model sonuçlarına göre,
öğrencinin aylık geliri ve açlığını gidermek için sağlıklı gıdaları tercih
etmesi ile GDO’yu doğru tanımlama arasında pozitif bir ilişki vardır. Ancak,
evde düzenli yemek yeme, Türkiye’de GDO’lu ürünlerin üretildiğini düşünme ile
GDO’yu doğru tanımlama arasında negatif bir ilişki mevcuttur. Araştırma
sonuçları, öğrencilerin sosyo demografik ve davranışsal özelliklerinin GDO’lu
ürünler hakkındaki bilgi düzeylerini önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir.
Fakat, öğrencilerin GDO’lu ürünler hakkında sahip oldukları bilgi ve bilinç
düzeylerinin davranışa dönüşmediği, bu durumun sadece farkındalık boyutunda
kaldığı söylenebilir.
Bölüm | MAKALELER |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 18. EYİ Özel Sayısı |
______________________________________________________
Adres: KTÜ-İİBF. Oda No:213 61080 TRABZON
e-mail : uiiidergisi@gmail.com