Kültür, toplulukları bir arada tutar ve millet hâline getirir. Tüm maddi ve manevi kültür unsurlarını birey, aynı zamanda kendisi de bir kültür unsuru olan dil sayesinde kazanır. Malzemesi dil olan edebiyat da toplumla sıkı bir bağ içindedir ve merkezine “insan”ı aldığından kültürden bağımsız hareket etmeyen bir sanattır. Literatür incelendiğinde diğer kültür unsurları gibi nesilden nesle ancak dil aracılığı ile aktarılabilen, kültürel miras yöresel yiyecek ve içeceklerle ilgili çalışmaların yapıldığı görülse de konuyla ilgili dil ve edebiyat ilişkisi kurularak ve gençlere -ortaöğretim öğrencilerine- yönelik yapılmış bir farkındalık oluşturma yönünde yapılmış bir çalışmanın bulunmadığı görülmüştür. Bu çalışmayla bu eksiğe dikkat çekmek amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için kolayda örneklem metodu kullanılarak gönüllülük esasıyla seçilen 24 öğrenciyle gerekli izinler alınarak görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde nitel araştırma yönteminden yararlanılmış, betimleyici istatistiklerle birlikte içerik analizi teknikleri uygulanmış, katılımcılardan alınan yanıtlar gruplandırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcılar tarafından gelecek nesillere aktarılması gereken kültürel miras ve edebiyatın konusu olarak görülen yöresel mutfak ürünlerinin pek çoğunun adlarının duyulmadığı ve tüketilmediği; evlerin pek çoğunda bu ürünlerin yapılmadığı görülmüştür. Bu nedenle bu kültürel miras unsurlarının yaşatılabilmesi için özellikle gençler üzerinde yapılacak çeşitli farkındalık çalışmaları ve sektör işletmelerinin desteklenmesi önem arz etmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 2 |