Bu
çalışmada, farklı düzeylerde ilave edilen lavanta (Lavandula angustifolia) çiçek +sapının yonca silajlarının kalitesi
üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, silaj katkı materyalini
oluşturan lavantanın çiçeği ve sapı eşit düzeylerde (% 50 + % 50)
karıştırılarak kullanılmıştır. Lavanta (çiçek + sap) yonca silajlarına % 0
(kontrol), 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 düzeylerinde ilave edilmiştir. Araştırma
sonunda, % 2 lavanta ilavesiyle yonca silajlarının NDF içerikleri artmıştır
(P<0.05). KM, OM, ADF ve HP içerikleri ve duyusal analiz sonuçları
bakımından önemli bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05). Kontrol grubunun pH
değeri, % 2 lavanta katkılı grup dışındaki diğer gruplara nazaran önemli
düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Lavanta katkılı yonca
silajlarında asetik asit, bütirik asit, Enterobacteriaceae,
Listeria spp, sülfit indirgeyen
anaeroblara ve mayaya rastlanmamıştır. Küf içeriği, en düşük % 0.5 lavanta
katkılı gruplarda saptanmıştır. Bu verilere göre, lavantanın (çiçek+sap) yonca
silajlarında daha yüksek düzeylerde kullanılması veya sap kısmının ayrılarak
çiçek kısmının silaj kalitesine etkisinin araştırılmasına yönelik çalışmalar
yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
In this study, the effects of lavender (Lavandula angustifolia) flowers and stem
on the quality of alfaalfa silages added at different levels were investigated.
In the research, flower and stem of lavander which constitute the silage
additive material were mixed at equal levels (50% + 50%). Lavender (flower +
stem) was added to alfaalfa silages at 0 % (control), 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0
levels. At the end of the study, NDF content of alfaalfa silages increased with
the addition of 2% lavender (P <0.05). There were no significant difference
in the dry matter, organic matter, ADF, crude protein and sensory analysis results
(P> 0.05). The pH value of the control group was found to be significantly
lower than the other groups except for the 2% lavender added group (P
<0.05). Acetic acid, butyric acid, Enterobacteriaceae, Listeria spp.,
sülfide reducing anaerobes and yeast were not found in the alfaalfa silages
added with lavender. Mold content was determined in the lowest 0.5%
lavender-added groups. According to this result, it has been concluded that
lavander (flower + stem) should be used at higher levels in alfaalfa silages or
studies should be carried out to investigate the effect of the flower part on
silage quality by separating the stem part.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 2 |