LAVANDULA STOECHAS (KARABAŞ OTU) BİTKİ ÖZÜTÜNDEN KOZMETİK ÜRÜN ELDESİ
Yıl 2019,
Cilt: 1 Sayı: 1, 24 - 37, 09.08.2019
Salih Paşa
,
Esra Nur Kaplan
Merve Nur Çakı
Öz
Kozmetik sektörlerinin
artışıyla birlikte hayatımıza çok yönlü bir giriş yapan, günlük bakım
ihtiyacının karşılanması açısından hayatın bir parçası haline gelen kozmetik
ürünleri, herkes için vazgeçilmez bir hal almıştır. Günümüz şartlarında
kullanılmakta olan kozmetik ürünleri, içeriğinde bulunan çeşitli kimyasallardan
dolayı erken yaşlanma, kanser başta olmak üzere birçok deri ve cilt
hastalıklarının ortaya çıkışına sebebiyet vermektedir. Kimyasal yoldan elde
edilen bileşenlerin minimuma indirilmesi ile bu tehlike ortadan
kaldırılabilecektir. Ancak doğal yoldan de her bileşeninin elde edilmesi mümkün
olamamaktadır. Bu araştırmada kozmetik ürünlerden birisi seçilip
bileşenlerinden birinin doğal yoldan elde edilmesi amaçlanmıştır. Kozmetik ürün
içerisinde esans amaçlı kullanılan bileşen, Muğla yöresinde sıklıkla bulunan ve
Lavandula Stoechas olarak bilinen karabaş otundan elde edilmiştir. Bu
bitkinin özütü ekstraksiyon yöntemleri ile elde edilip kullanılmıştır. Karabaş
otunun özütü ile içeriğinde insan sağlığını tehdit etmeyen ve toksik etki
yaratmayacak bir ürün ortaya koyulması hedeflenmiştir. Çalışma karabaş otunun
faydaları ile birleştirilip doğal kozmetik ürünlerinin üretilip kullanılması ve
yerli olarak üretimin yaygınlaştırılması fikrini de ortaya koymaktadır.
Destekleyen Kurum
TUBİTAK
Proje Numarası
1919B011702102
Teşekkür
Bu çalışma TÜBİTAK 2209/A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2017/2 döneminde 1919B011702102 başvuru numarası ile desteklenmiştir.
Kaynakça
- 1. http://www.kozmetikbilimi.com/tanim.html2. Çomoğlu, T. Kozmetikler, 2012.3. http://www.kozmetikbilimi.com/inovasyon.html4. Kutlular, Ö. Bazı Adaçayı ve Kekik Türlerinin Uçucu Yağlarının Süper Isıtılmış Su İle Ekstraksiyonları Ve Gc-Ms İle Karakterizasyonları (Master's Thesis, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü), 2007. 5. Kurucu, S., & Demirel, M. Kozmetik Preparatlarda Kullanılan Bitkiler Ve Formülasyon Özellikleri. Turkiye Klinikleri Journal Of Internal Medical Sciences, 2(17), 47-56, 2006.6. Sarı, A. O., Bilgin, O. Ğ. U. Z., Bilgiç, A., Nedret, T. O. R. T., Güvensen, A., & Şenol, S. G. Ege Ve Güney Marmara Bölgelerinde Halk İlacı Olarak Kullanılan Bitkiler. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 20(2), 1-21, 2010.7. Sıcak, Y., Çolak, Ö. F., İlhan, V., Sevindik, E., & Alkan, N. Köyceğiz Yöresinde Halk Arasında Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler. Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi (Journal Of Anatolian Natural Sciences), 4(2), 70-77, 2013.8. http://www.milliyet.com.tr/karabas-otunun-faydalari-nelerdir--pembenar-detay-genelsaglik-2745326.9. Akan, H., Öz, A., & Pekmez, H. Some Of The Plants Species Used Among The Local People İn Ortaca (Muğla). Turkish Journal Of Agriculture-Food Science And Technology, 6(9), 1168-1174, 2018.10. Kutlular, Ö. Bazı Adaçayı Ve Kekik Türlerinin Uçucu Yağlarının Süper Isıtılmış Su İle Ekstraksiyonları Ve Gc-Ms İle Karakterizasyonları (Master's Thesis, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü), 2007. 11. Çelik, E., & Çelik, G. Y. Bitki Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Özellikleri. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 5(2), 1-6, 2007.12. Faydaoğlu, E., & Sürücüoğlu, M. Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Antimikrobiyal, Antioksidan Aktiviteleri ve Kullanım Olanakları. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2), 233-265, 2013.13. https://www.profsaracoglu.com/karabas.xhtm.14. Bayram, E., Kırıcı, S., Tansı, S., Yılmaz, G., Kızıl, O. A. S., & Telci, İ. Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları. Tmmob Ziraat Mühendisleri Odasi, Ziraat Mühendisligi VII. Teknik Kongresi, 11-5, 2010.15. Bölgesi, M. Y.,& Akdeniz, B. Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporu.16. Altay, V., Karahan, F., Sarcan, Y. B., İlçim, A., & Fen, M. K. Ü. An Ethnobotanical Research On Wild Plants Sold İn Kırıkhan District (Hatay/Turkey) Herbalists And Local Markets. Biological Diversity And Conservation, 8(2), 81-91, 2015.17. Tanker, N., Koyuncu, M., & Coşkun, M. Farmasötik Botanik. Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları, Ders Kitapları, 78, 1998.18. Turan, Ş. Ülkemizde Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Bitkilerin Yapraklarında Ağır Metal Ve Mineral Besin Element İçeriklerinin Tayini, 2014.19. http://kimyakongreleri.org/k2013/k2013-046.pdf.20. http://onkder.org/pdf/pdf_tod_850.pdf.21. https://www.academia.edu/9271223/Karaba%C5%9F_otu_lavandula_stoechas22. http://www.ekolojikurun.com/doğal ve doğal olmayan ayırma_prof_dr_hulusibarlas_1311.pdf23. https://cosming.com/makaleler/detay/dogal_urun_dogal_kozmetik_nedir/126/_tr.24. https://www.iha.com.tr/haber-kozmetikte-bitkisel-hammadde-donemi-168835/.25. https://www.medikalakademi.com.tr/karabas-otunun-faydalari-ve-cayinin-hazirlanisi/.26. https://www.omerkasap.com.tr/makaleoku.php?oku=54.27. https://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-karabas-otu-nedir-faydalari-nelerdir-1673.htm.28. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0308814603006393.29. https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-kozmetik-preparatlarda-kullanilan-bitkiler-ve-formulasyon-ozellikleri-44832.html.30. https://dergipark.org.tr/download/article-file/176342.31. Giray, E. S., Kırıcı, S., Kaya, D. A., Türk, M., Sönmez, Ö., & Inan, M. Comparing the effect of sub-critical water extraction with conventional extraction methods on the chemical composition of Lavandula stoechas. Talanta, 74(4), 930-935, 2008.32. Yilmaz, D. D., Fatih, D. K., & Onmaz, N. E. Comparison of antimicrobial activity of bio-synthesized silver and zinc oxide nanoparticles using Lavandula stoechas leaf extract. Research Journal of Biotechnology Vol, 14, 5, 2019.33. Ahmed, H., & Nawel, O. Characterisation and Antibacterial Activity of the Flavonoids Extracts from Adiantum Capilus-Veneris, Lavandula Stoechas and Ajuga Iva. J. Appl. Environ. Biol. Sci, 6(7), 69-79, 2016.34. Contreras, M. D. M., Algieri, F., Rodriguez‐Nogales, A., Gálvez, J., & Segura‐Carretero, A. Phytochemical profiling of anti‐inflammatory Lavandula extracts via RP–HPLC–DAD–QTOF–MS and–MS/MS: Assessment of their qualitative and quantitative differences. Electrophoresis, 39(9-10), 1284-1293, 2018.35. Yilmaz, D. D., Fatih, D. K., & Onmaz, N. E. Comparison of antimicrobial activity of bio-synthesized silver and zinc oxide nanoparticles using Lavandula stoechas leaf extract. Research Journal of Biotechnology Vol, 14, 5, 2019.36. Fernández, N. J., Damiani, N., Podaza, E. A., Martucci, J. F., Fasce, D., Quiroz, F., & Gende, L. B. Laurus nobilis L. Extracts against Paenibacillus larvae: Antimicrobial activity, antioxidant capacity, hygienic behavior and colony strength. Saudi Journal of Biological Sciences, 2018.37. Loukhaoukha, R., Saidi, F., Jullien, F., & Benabdelkader, T. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Lavandula stoechas Essential Oil and its Main Components against Erwinia amylovora and Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Phytothérapie, 16(3), 149-157, 2018.38. Özcan, M. M., Starovic, M., Aleksic, G., Figueredo, G., Juhaimi, F. A., & Chalchat, J. C. Chemical Composition and Antifungal Activity of Lavender (Lavandula stoechas) Oil. Natural Product Communications, 13(7), 1934578X1801300728, 2018.39. Bouyahya, A., Et-Touys, A., Abrini, J., Talbaoui, A., Fellah, H., Bakri, Y., & Dakka, N. Lavandula stoechas essential oil from Morocco as novel source of antileishmanial, antibacterial and antioxidant activities. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 12, 179-184, 2017.
Yıl 2019,
Cilt: 1 Sayı: 1, 24 - 37, 09.08.2019
Salih Paşa
,
Esra Nur Kaplan
Merve Nur Çakı
Proje Numarası
1919B011702102
Kaynakça
- 1. http://www.kozmetikbilimi.com/tanim.html2. Çomoğlu, T. Kozmetikler, 2012.3. http://www.kozmetikbilimi.com/inovasyon.html4. Kutlular, Ö. Bazı Adaçayı ve Kekik Türlerinin Uçucu Yağlarının Süper Isıtılmış Su İle Ekstraksiyonları Ve Gc-Ms İle Karakterizasyonları (Master's Thesis, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü), 2007. 5. Kurucu, S., & Demirel, M. Kozmetik Preparatlarda Kullanılan Bitkiler Ve Formülasyon Özellikleri. Turkiye Klinikleri Journal Of Internal Medical Sciences, 2(17), 47-56, 2006.6. Sarı, A. O., Bilgin, O. Ğ. U. Z., Bilgiç, A., Nedret, T. O. R. T., Güvensen, A., & Şenol, S. G. Ege Ve Güney Marmara Bölgelerinde Halk İlacı Olarak Kullanılan Bitkiler. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 20(2), 1-21, 2010.7. Sıcak, Y., Çolak, Ö. F., İlhan, V., Sevindik, E., & Alkan, N. Köyceğiz Yöresinde Halk Arasında Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler. Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi (Journal Of Anatolian Natural Sciences), 4(2), 70-77, 2013.8. http://www.milliyet.com.tr/karabas-otunun-faydalari-nelerdir--pembenar-detay-genelsaglik-2745326.9. Akan, H., Öz, A., & Pekmez, H. Some Of The Plants Species Used Among The Local People İn Ortaca (Muğla). Turkish Journal Of Agriculture-Food Science And Technology, 6(9), 1168-1174, 2018.10. Kutlular, Ö. Bazı Adaçayı Ve Kekik Türlerinin Uçucu Yağlarının Süper Isıtılmış Su İle Ekstraksiyonları Ve Gc-Ms İle Karakterizasyonları (Master's Thesis, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü), 2007. 11. Çelik, E., & Çelik, G. Y. Bitki Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Özellikleri. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 5(2), 1-6, 2007.12. Faydaoğlu, E., & Sürücüoğlu, M. Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Antimikrobiyal, Antioksidan Aktiviteleri ve Kullanım Olanakları. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2), 233-265, 2013.13. https://www.profsaracoglu.com/karabas.xhtm.14. Bayram, E., Kırıcı, S., Tansı, S., Yılmaz, G., Kızıl, O. A. S., & Telci, İ. Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları. Tmmob Ziraat Mühendisleri Odasi, Ziraat Mühendisligi VII. Teknik Kongresi, 11-5, 2010.15. Bölgesi, M. Y.,& Akdeniz, B. Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporu.16. Altay, V., Karahan, F., Sarcan, Y. B., İlçim, A., & Fen, M. K. Ü. An Ethnobotanical Research On Wild Plants Sold İn Kırıkhan District (Hatay/Turkey) Herbalists And Local Markets. Biological Diversity And Conservation, 8(2), 81-91, 2015.17. Tanker, N., Koyuncu, M., & Coşkun, M. Farmasötik Botanik. Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları, Ders Kitapları, 78, 1998.18. Turan, Ş. Ülkemizde Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Bitkilerin Yapraklarında Ağır Metal Ve Mineral Besin Element İçeriklerinin Tayini, 2014.19. http://kimyakongreleri.org/k2013/k2013-046.pdf.20. http://onkder.org/pdf/pdf_tod_850.pdf.21. https://www.academia.edu/9271223/Karaba%C5%9F_otu_lavandula_stoechas22. http://www.ekolojikurun.com/doğal ve doğal olmayan ayırma_prof_dr_hulusibarlas_1311.pdf23. https://cosming.com/makaleler/detay/dogal_urun_dogal_kozmetik_nedir/126/_tr.24. https://www.iha.com.tr/haber-kozmetikte-bitkisel-hammadde-donemi-168835/.25. https://www.medikalakademi.com.tr/karabas-otunun-faydalari-ve-cayinin-hazirlanisi/.26. https://www.omerkasap.com.tr/makaleoku.php?oku=54.27. https://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-karabas-otu-nedir-faydalari-nelerdir-1673.htm.28. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0308814603006393.29. https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-kozmetik-preparatlarda-kullanilan-bitkiler-ve-formulasyon-ozellikleri-44832.html.30. https://dergipark.org.tr/download/article-file/176342.31. Giray, E. S., Kırıcı, S., Kaya, D. A., Türk, M., Sönmez, Ö., & Inan, M. Comparing the effect of sub-critical water extraction with conventional extraction methods on the chemical composition of Lavandula stoechas. Talanta, 74(4), 930-935, 2008.32. Yilmaz, D. D., Fatih, D. K., & Onmaz, N. E. Comparison of antimicrobial activity of bio-synthesized silver and zinc oxide nanoparticles using Lavandula stoechas leaf extract. Research Journal of Biotechnology Vol, 14, 5, 2019.33. Ahmed, H., & Nawel, O. Characterisation and Antibacterial Activity of the Flavonoids Extracts from Adiantum Capilus-Veneris, Lavandula Stoechas and Ajuga Iva. J. Appl. Environ. Biol. Sci, 6(7), 69-79, 2016.34. Contreras, M. D. M., Algieri, F., Rodriguez‐Nogales, A., Gálvez, J., & Segura‐Carretero, A. Phytochemical profiling of anti‐inflammatory Lavandula extracts via RP–HPLC–DAD–QTOF–MS and–MS/MS: Assessment of their qualitative and quantitative differences. Electrophoresis, 39(9-10), 1284-1293, 2018.35. Yilmaz, D. D., Fatih, D. K., & Onmaz, N. E. Comparison of antimicrobial activity of bio-synthesized silver and zinc oxide nanoparticles using Lavandula stoechas leaf extract. Research Journal of Biotechnology Vol, 14, 5, 2019.36. Fernández, N. J., Damiani, N., Podaza, E. A., Martucci, J. F., Fasce, D., Quiroz, F., & Gende, L. B. Laurus nobilis L. Extracts against Paenibacillus larvae: Antimicrobial activity, antioxidant capacity, hygienic behavior and colony strength. Saudi Journal of Biological Sciences, 2018.37. Loukhaoukha, R., Saidi, F., Jullien, F., & Benabdelkader, T. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Lavandula stoechas Essential Oil and its Main Components against Erwinia amylovora and Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Phytothérapie, 16(3), 149-157, 2018.38. Özcan, M. M., Starovic, M., Aleksic, G., Figueredo, G., Juhaimi, F. A., & Chalchat, J. C. Chemical Composition and Antifungal Activity of Lavender (Lavandula stoechas) Oil. Natural Product Communications, 13(7), 1934578X1801300728, 2018.39. Bouyahya, A., Et-Touys, A., Abrini, J., Talbaoui, A., Fellah, H., Bakri, Y., & Dakka, N. Lavandula stoechas essential oil from Morocco as novel source of antileishmanial, antibacterial and antioxidant activities. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 12, 179-184, 2017.