Amaç:
Bu
çalışmanın amacı, gıda tüketimini
etkileyen belirleyicileri anlamak yanında daha spesifik bir bakışla
tüketicilerin tutumlarının nasıl şekillendiği incelemektir. Bu kapsamda tüketicilerin sürdürülebilir ve sağlıklı gıda tüketimine
yönelik bilinç ve tutum ilişkisinde sağlıklı yaşam tarzının rolü analiz
edilmiştir.
Yöntem: Araştırma tanımlayıcı
araştırma tasarımı çerçevesinde kurgulanmıştır. İhtiyaç duyulan veriler birincil veri
kaynaklarından veri toplama aracı olarak anket kullanılarak elde edilmiştir. Bu
kapsamda hazırlanan online anket formunun; Facebook’ta yer alan altı farklı gıda
tüketimi ve alışveriş konulu sanal topluluğun yöneticileri ile görüşülüp onay
alındıktan sonra sayfalarında üyelerine duyurulması sağlanmıştır. Anketi 409 katılımcı cevaplamıştır.
Katılımcıların özelliklerini incelemek üzere tanımlayıcı istatistikler, ardından
çalışmanın araştırma modelinde öne sürülen etkileri incelemek üzere regresyon
analizleri uygulanmıştır.
Bulgular:
Analizler
sonucu elde edilen bulgular tüketicilerin sağlık konusundaki bilinç ve sağlıklı
yaşam tarzı algılarının sürdürülebilir ve sağlıklı tüketime yönelik tutumu
açıklayan değişkenler olduğunu göstermiştir. Buna ilave olarak tüketicilerin sağlıklı
yaşam tarzına yönelik algıları, sağlık bilinci ve sağlıklı tüketime yönelik tutum
arasında aracılık rolüne sahiptir.
Sonuç: Bu çalışma sürdürülebilir
ve sağlıklı gıda tüketimine yönelik olarak tüketicilerin sergiledikleri tüketim
kalıpları ve eğilimler hakkında bilgiler sunmaktadır. Bu bilgiler ulusal ve
yerel düzeyde sağlıklı gıda tüketimi konusunda politika yapıcılar tarafından
kullanılabilir. Günümüzde önem kazanan sağlıklı tüketim trendi dikkate
alındığında gıda üretimi ve pazarlaması yapan işletmeler bu çalışmanın
bulgularını pazarlama stratejilerini şekillendirmede kullanabilirler. Ayrıca
çalışmada test edilen aracılık ilişkisi kapsamında elde edilen bulgular,
tüketicilere yönelik pazarlama iletişimi mesajları tasarımında işletmeler için
faydalı olacaktır.
Sürdürülebilir ve Sağlıklı Gıda Tüketimi Sağlıklı Tüketim Bilinci
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 - C-IASOS ÖZEL SAYISI |
Adres: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Telefon: 0276 221 21 60 Faks :0276 221 21 61
E-posta: sosyaldergi@usak.edu.tr