Amaç: Çalışmanın amacı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin Covid-19 salgını döneminde yeme tutum durumlarının incelenmesidir.
Materyal ve Metot: Çalışmaya Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 153'ü kız, 152'si erkek toplam 305 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Öğrencilerin Yeme Tutum durumlarının incelenmesinde Yeme Tutum Testi (YTT-26) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 programı kullanılmış olup ikili karşılaştırmada Independent Sample T-Testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise One Way Anova testi kullanılmıştır.
Bulgular: Analiz sonucunda cinsiyet değişkenine göre YTT toplam puan ortalamalarının karşılaştırılmasında anlamlı fark olduğu farkın kadınlar lehine olduğu tespit edilmiştir. Beslenme durumu değişkeni ve sınıf değişkenine göre YTT toplam puan ortalamalarının gruplar arası karşılaştırılmasında anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak Covid-19 salgını döneminde öğrencilerin düzensiz bir beslenme anlayışına sahip oldukları ve bunun neticesinde yeme tutum puanlarının olumsuz anlamda yüksek olduğu saptanmıştır. Bu durumun oluşmasında online ders süreci, hareketsiz yaşam, covid-19 salgının getirdiği zorluklar, öğrencilerin hayat şartları, aile durumları ile sosyal ve psikolojik durumlarının yeme tutumlarını olumsuz anlamda etkilediği düşünülmektedir.
Aka, H. (2020). A research on the evaluation of nutrition knowledge levels of soccer coaches. Progress in Nutrition, 22(1), 111-118.
Akdevelioğlu, Y., & Yörüsün, T. Ö. (2019). Üniversite öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarına ilişkin bazı faktörlerin incelenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(1), 19-28.
Aktuğ, Z. B., İri, R., & Demir, N. A. (2020). COVID-19 immune system and exercise: COVID-19 immün system ve egzersiz. Journal of Human Sciences, 17(2), 513-520.
Alzahrani, S.H., Saeedi, A.A., Baamer, M.K., Shalabi, A.F., & Alzahrani, A.M. (2020). Eating habits among medical students at King Abdulaziz University, Jeddah, Saudi Arabia. International Journal of General Medicine, 13, 77– 88.
American Psychiatric Association (APA) (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5), Arlington, Va, USA.
Baysal, A. (2007). Beslenme. Şahin Matbaacılık, Ankara.
Bulut, D.S. (2019). Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Uludağ Üniversitesi, Bursa.
Büyük, E.T., & Duman, G. (2014). Farklı okullarda okuyan lise öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. The Journal of Pediadric Research, 1 (4), 212-217.
Celik, S., Yoldascan, E.B., Okyay, R.A., & Ozenli, Y. (2016). Prevalence of eating disorders in female university students and affecting. Anatolian J Psychiatry, 17:42–50.
Çakaroğlu, D., Arslan, C., & Sandıkçı, B. (2016). Investigation of healthy life style behavior and body mass index of university students. Sport si Societate. 16(1), 85-88.
Çiftçi, B. (2018). Beden Eğitime ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin yeme tutumlarının incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
Çiftçi, F.S. (2012). Üniversite öğrencilerinin beden algısı ve yeme tutumları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
Del Rio, C., & Malani, P.N. (2020). COVID-19—New İnsights on a Rapidly Changing Epidemic. JAMA. 323(14). 1339-1340
Ercan, A. (2014). Yeme bozuklukları. Tüfekçi Alphan, E. (Ed.) Hatiboğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti içinde (305-340). Ankara
Ergün, C., Koç, B., Kök, C., Duman, S., & Ayas, S. (2021). Düzenli egzersiz ve spor yapan bireylerin yeme tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi. DOI: 10.5336/sportsci.2020-80752
Ertürk, E. (2018). Spor merkezine devam eden bireylerin beslenme durumları ve yeme davranışlarının değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
FAO. (2020). Maintaining a healthy diet during the COVID-19 pandemic.
Gökler, M. E., Durmuş, H. & Havlioğlu, S. (2020). Food literacy can described adequate? Optimizing cut-off scores for the short food literacy questionnaire (SFLQ). Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism(Preprint), 1-8.
Kaleli, S., Kılıç, N., Erdoğan, M., & Erdoğan, N. (2017). Sakarya Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi. 2(2), 12-8.
Kartal, A., Ergin, E., & Kanmış, H. D., (2020). COVID-19 pandemik salgın döneminde yaşam kalitesini arttırmaya yönelik sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite önerileri, Eurasian JHS;3 (COVID-19 Special Issue):149-155.
Murathan, F., Uğurlu, F.M. & Bayrak, E. (2015). Beslenme dersi alan üniversite öğrencilerinin (BESYO) bölüm bazında beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 21, 330-342.
Naja, F., & Hamadeh, R. (2020). Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/s41430-020- 0634-3.
Özekinci, A. (2020). Üniversite öğrencilerinde mevsimsel değişimin duygu durumu, yeme tutumu ve beslenme durumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi), Başkent Üniversitesi, Ankara.
Öztürk T. M. (2019). Yatan Hastalarda Yeme Tutumunun Klinik Tanılara Göre İncelenmesi Psikoz, Depresyon, Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu (Yüksek Lisans Tezi), Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
Sarıdağ-Devran, B., & Kızıltan, G. 2018. Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan adolesan ve yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi. BÜSBİD; 2(2):47-60
Soylu, Y. (2021). Mücadele Sporcularında Duygusal Yeme, Bilinçli Farkındalık ve Psikolojik İyi Oluş. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(3), 542-549.
Soylu, Y., Turğut, M., Canikli, A., Kargün, M. (2021). Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri [Physical Activitiy, Emotional Eating, And Mood State: Kovid-19 and Students], Spor Eğitim Dergisi, 5 (2), 88-97.
Suna, G. (2016). Üniversite öğrencilerinde uyku kalitesi ve yeme davranışının değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
Süel, E., Şahin, İ., Karakaya, MA. & Savucu, Y. (2006). Elit seviyedeki basketbolcuların beslenme bilgi ve alışkanlıkları. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 20(4), 271-275.
Süel, E., Şahin, İ., Korkmaz, C., Süel, N., & Dağlıoğlu, O. (2009). Comparison of nutritional knowledge and habits of basketball players in young men’s basketball group matches in Turkey and young sedentaries in the same age group. Journal of Human Sciences, 6(2), 239-251.
T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Türkiye Beslenme Rehberi, (2015). Ankara: Kalkınma Bakanlığı Yayınları
Treasure, J., Duarte, T. A., & Schmidt, U. (2020). Eating disorders. The Lancet, 395(10227), 899–911.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30059-3
Uzdil, Z., Kayacan, A. G., Özyıldırım, C., Seda, K. A. Y. A., Kılınç, G. E., Canan, A. S. A. L., & Kaya, P. S. (2019).
Adölesanlarda ortoreksiya nervoza varlığı ve yeme tutumunun incelenmesi. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(1), 8-13.
Yıldız E. (2020). “Obez kadınlara verilen baş etme eğitiminin yeme tutumu, stres ve stresle baş etme üzerine etkisi”, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ebelik Anabilim Dalı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi.
Yılmaz, D., Ayaz, A., & Demirel, Z. B. (2013). Kız üniversite öğrencilerinde yeme tutumunun kişisel beden imajı algısı ile ilişkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 41(3), 227-233.
Yılmaz, G., & Karaca, S. (2019). Spor yapan ve sedanter üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi tutum ve yaşam kalitelerinin incelenmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(3), 258-266.
Yılmaz, G., & Şeker, R. (2020). The effect of nutrition course on the level of nutrition knowledge. Progress in Nutrition, 22(1), 175-181.
Investigation of the Eating Attitude Status of Students Faculty of Sports Sciences During the Covıd-19 Epidemic
Aim: The aim of the study is to examine the eating attitudes of the students studying at the Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Sports Sciences during the Covid-19 epidemic.
Methods: A total of 305 students, 153 of who were girls and 152 of whom were boys, attended the study voluntarily at Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Sports Sciences. The Eating Attitude Test (YTT-26) was used to examine the eating Attitude of the students. The SPSS 24 program was used in the analysis of the data, and the Independent Sample T-Test was used for pairwise comparisons and the One Way Anova test for intergroup comparisons. Results: As a result of the analysis, it was determined that there was a significant difference in the comparison of EAT total score averages according to the gender variable, and the difference was in favor of women. It was determined that there was a significant difference in the comparison of the mean EAT total score between the groups according to the nutritional status variable and the class variable. Conclusion: As a result, it was determined that during the Covid-19 epidemic, the students had an irregular diet and as a result, their eating attitude scores were high in a negative sense. In the formation of this situation, it is thought that the online course process, sedentary life, the difficulties brought by the covid-19 epidemic, the living conditions of the students, their family situations, and their social and psychological conditions negatively affect their eating attitudes.
Aka, H. (2020). A research on the evaluation of nutrition knowledge levels of soccer coaches. Progress in Nutrition, 22(1), 111-118.
Akdevelioğlu, Y., & Yörüsün, T. Ö. (2019). Üniversite öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarına ilişkin bazı faktörlerin incelenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(1), 19-28.
Aktuğ, Z. B., İri, R., & Demir, N. A. (2020). COVID-19 immune system and exercise: COVID-19 immün system ve egzersiz. Journal of Human Sciences, 17(2), 513-520.
Alzahrani, S.H., Saeedi, A.A., Baamer, M.K., Shalabi, A.F., & Alzahrani, A.M. (2020). Eating habits among medical students at King Abdulaziz University, Jeddah, Saudi Arabia. International Journal of General Medicine, 13, 77– 88.
American Psychiatric Association (APA) (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5), Arlington, Va, USA.
Baysal, A. (2007). Beslenme. Şahin Matbaacılık, Ankara.
Bulut, D.S. (2019). Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Uludağ Üniversitesi, Bursa.
Büyük, E.T., & Duman, G. (2014). Farklı okullarda okuyan lise öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. The Journal of Pediadric Research, 1 (4), 212-217.
Celik, S., Yoldascan, E.B., Okyay, R.A., & Ozenli, Y. (2016). Prevalence of eating disorders in female university students and affecting. Anatolian J Psychiatry, 17:42–50.
Çakaroğlu, D., Arslan, C., & Sandıkçı, B. (2016). Investigation of healthy life style behavior and body mass index of university students. Sport si Societate. 16(1), 85-88.
Çiftçi, B. (2018). Beden Eğitime ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin yeme tutumlarının incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
Çiftçi, F.S. (2012). Üniversite öğrencilerinin beden algısı ve yeme tutumları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
Del Rio, C., & Malani, P.N. (2020). COVID-19—New İnsights on a Rapidly Changing Epidemic. JAMA. 323(14). 1339-1340
Ercan, A. (2014). Yeme bozuklukları. Tüfekçi Alphan, E. (Ed.) Hatiboğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti içinde (305-340). Ankara
Ergün, C., Koç, B., Kök, C., Duman, S., & Ayas, S. (2021). Düzenli egzersiz ve spor yapan bireylerin yeme tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi. DOI: 10.5336/sportsci.2020-80752
Ertürk, E. (2018). Spor merkezine devam eden bireylerin beslenme durumları ve yeme davranışlarının değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
FAO. (2020). Maintaining a healthy diet during the COVID-19 pandemic.
Gökler, M. E., Durmuş, H. & Havlioğlu, S. (2020). Food literacy can described adequate? Optimizing cut-off scores for the short food literacy questionnaire (SFLQ). Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism(Preprint), 1-8.
Kaleli, S., Kılıç, N., Erdoğan, M., & Erdoğan, N. (2017). Sakarya Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi. 2(2), 12-8.
Kartal, A., Ergin, E., & Kanmış, H. D., (2020). COVID-19 pandemik salgın döneminde yaşam kalitesini arttırmaya yönelik sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite önerileri, Eurasian JHS;3 (COVID-19 Special Issue):149-155.
Murathan, F., Uğurlu, F.M. & Bayrak, E. (2015). Beslenme dersi alan üniversite öğrencilerinin (BESYO) bölüm bazında beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 21, 330-342.
Naja, F., & Hamadeh, R. (2020). Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/s41430-020- 0634-3.
Özekinci, A. (2020). Üniversite öğrencilerinde mevsimsel değişimin duygu durumu, yeme tutumu ve beslenme durumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi), Başkent Üniversitesi, Ankara.
Öztürk T. M. (2019). Yatan Hastalarda Yeme Tutumunun Klinik Tanılara Göre İncelenmesi Psikoz, Depresyon, Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu (Yüksek Lisans Tezi), Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
Sarıdağ-Devran, B., & Kızıltan, G. 2018. Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan adolesan ve yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi. BÜSBİD; 2(2):47-60
Soylu, Y. (2021). Mücadele Sporcularında Duygusal Yeme, Bilinçli Farkındalık ve Psikolojik İyi Oluş. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(3), 542-549.
Soylu, Y., Turğut, M., Canikli, A., Kargün, M. (2021). Fiziksel Aktivite, Duygusal Yeme ve Ruh Hali İlişkisi: Kovid-19 ve Üniversite Öğrencileri [Physical Activitiy, Emotional Eating, And Mood State: Kovid-19 and Students], Spor Eğitim Dergisi, 5 (2), 88-97.
Suna, G. (2016). Üniversite öğrencilerinde uyku kalitesi ve yeme davranışının değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
Süel, E., Şahin, İ., Karakaya, MA. & Savucu, Y. (2006). Elit seviyedeki basketbolcuların beslenme bilgi ve alışkanlıkları. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 20(4), 271-275.
Süel, E., Şahin, İ., Korkmaz, C., Süel, N., & Dağlıoğlu, O. (2009). Comparison of nutritional knowledge and habits of basketball players in young men’s basketball group matches in Turkey and young sedentaries in the same age group. Journal of Human Sciences, 6(2), 239-251.
T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Türkiye Beslenme Rehberi, (2015). Ankara: Kalkınma Bakanlığı Yayınları
Treasure, J., Duarte, T. A., & Schmidt, U. (2020). Eating disorders. The Lancet, 395(10227), 899–911.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30059-3
Uzdil, Z., Kayacan, A. G., Özyıldırım, C., Seda, K. A. Y. A., Kılınç, G. E., Canan, A. S. A. L., & Kaya, P. S. (2019).
Adölesanlarda ortoreksiya nervoza varlığı ve yeme tutumunun incelenmesi. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(1), 8-13.
Yıldız E. (2020). “Obez kadınlara verilen baş etme eğitiminin yeme tutumu, stres ve stresle baş etme üzerine etkisi”, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ebelik Anabilim Dalı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi.
Yılmaz, D., Ayaz, A., & Demirel, Z. B. (2013). Kız üniversite öğrencilerinde yeme tutumunun kişisel beden imajı algısı ile ilişkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 41(3), 227-233.
Yılmaz, G., & Karaca, S. (2019). Spor yapan ve sedanter üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi tutum ve yaşam kalitelerinin incelenmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(3), 258-266.
Yılmaz, G., & Şeker, R. (2020). The effect of nutrition course on the level of nutrition knowledge. Progress in Nutrition, 22(1), 175-181.
Süel, E., Şengür, E., & Turasan, İ. (2021). Covid-19 Salgını Döneminde Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Yeme Tutumu Durumlarının İncelenmesi. International Journal of Sport Exercise and Training Sciences - IJSETS, 7(4), 148-154. https://doi.org/10.18826/useeabd.1016716