Hayvanlar
doğal şartlarda anatomik ve metabolik yapılarına uygun yiyecekleri tercih eder
ve besin ihtiyaçlarını o maddelerden karşılarlar. Hayvancılığın endüstriyel
yöntemlerle gerçekleştirildiği günümüzde et, yağ, kemik, tüy ve kan gibi
mezbaha atıklarından elde edilen hayvansal proteinler, yemin diğer unsurları
ile birlikte otçul hayvanlara da verilmektedir. Bu şekilde beslenen hayvanların
bir kısmının, geviş getirenler, kümes hayvanları ve balık gibi eti insanlar
tarafından tüketilen türden olması, konunun fıkhî açıdan değerlendirilmesini
zorunlu kılmaktadır. Söz konusu uygulamanın hayvanın fıtratıyla uyumluluk
derecesi, şer‘î hükmün belirlenmesinde merkezi rol oynamaktadır. Besin-fıtrat
uyumluluğu testi için öncelikle mezkûr hayvan gruplarının anatomik yapıları ile
metabolizmalarının mezbaha atıklarını tüketmeye elverişli olup olmadığının tespit
edilmesi gerekmektedir. Ayrıca uygulamanın hayvan ve insan sağlığı açısından
araştırılması ve hayvanı temiz şeylerle beslemenin gerekliliği bağlamında
irdelenmesi önem arz etmektedir. Bu amaç ve çerçeve dâhilinde yapılan bu
araştırmada, sözü edilen hususlarla ilgili bilimsel veriler göz önünde
bulundurularak İslam’ın helâl kabul ettiği kara ve deniz hayvanlarına, mezbaha
atıklarından sağlanan protein takviyesinin şer‘î hükmü tespit edilmeye
çalışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 30 |