Artan nüfus ve araç kullanımı yüksek performanslı
yollara duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu sebeple yaygın olarak kullanılan
bitümlü sıcak karışımların (BSK) temel bileşenlerinden olan bitümün performans
özelliklerinde ve karışım içerisindeki davranışında iyileştirme amacıyla bitüm
modifikasyonu yapılmaktadır. Bu çalışmada; zeytinyağı üretimi aşamasında ortaya
çıkan pirina (zeytin posası) atığının bitüm modifikasyonunda kullanımı
araştırılmıştır. Pirina ağırlıkça %2, %4, %6, %8 ve %10 oranlarında bitüm ile karıştırılarak
modifiye edilmiştir. Pirina ile modifiye edilen bitüm penetrasyon deneyi,
yumuşama noktası deneyi, düktilite deneyi, elastik geri dönme deneyi ve özgül
ağırlık deneylerine tabi tutulmuş ve performans değerleri modifiye edilmemiş
bitüm ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca pirina ile modifiye edilen bitüm
kullanılarak Superpave karışım tasarımı yöntemine göre karışımlar
hazırlanmıştır. Elde edilen karışımlara indirekt çekme dayanımı testi
uygulanmış ve indirekt çekme dayanımı oranı (TSR) hesaplanmıştır. Pirina
modifiyeli karışımların nem hassasiyetine karşı performanslarının arttığı
tespit edilmiştir. Ayrıca, modifiye bitümün penetrasyon değerleri azaldığı ve
yumuşama noktası değerlerinin arttığı görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İnşaat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Dergi isminin Türkçe kısaltması "UTBD" ingilizce kısaltması "IJTS" şeklindedir.
Dergimizde yayınlanan makalelerin tüm bilimsel sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Editör, yardımcı editör ve yayıncı dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.