Bu çalışma Van
piyasasında tüketime sunulan et ve et ürünlerinde sarcosporidiosis’in
yayılışını incelemek amacıyla yapılmıştır.
Bu amaçla, Van Belediye Mezbahasında kesimi yapılan hayvanlardan
alman et örnekleriyle piyasada tüketime sunulan sucuk, salam, sosis ve hazır
kıyma numuneleri sarcocystis kistleri yönünden incelenmiştir.
Van piyasasında tüketime sunulan kasaplık hayvanlarda
sarcosporidia kistlerine sığır etlerinde %73.1, koyun etlerinde%51.2, keçi
etlerinde %84.1 oranında rastlanılırken tüketime sunulan sucuklarda %73.3,
hazır kıyma numunelerinde %78.5 oranında yaygın olduğu tespit edilmiş, salam ve
sosislerde ise kistlere rastlanılmamıştır.
This study was carried out to determine the distribution of
sarcosporidiosis in meat and meat Products consumed at Van Market.
Meat samples obtained from Van Municipal Slaughtering House
and sausage, salami, fermented sausage and minced-meat samples consumed at Van the market were examined in respect of Sarcocystis cysts.
The rate of Sarcocystis cysts in beef was 73.1%, in sheep the meat was 51.2%, in goat meat 84.1% in slaughter animals consumed at Van Market.
In fermented sausage, the rate was 73.3%, in minced-meat ıvas 78.5%. No cysts
was determined in salami and sauages.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Kasım 1995 |
Gönderilme Tarihi | 22 Eylül 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.