Amaç: Ülkemizde
yabani mantarların bilinçsizce gıda olarak tüketilmesi ve zehirli mantar
türlerinin zehirsiz türlerden ayrılamamasından dolayı mantar zehirlenmeleri
görülmektedir. Bu yazıda hastanemize başvurmuş mantar zehirlenmesi vakalarının
demografik ve klinik verilerini, hastanede yatış süreleri ile ciddi
komplikasyonları ve mortaliteyi değerlendirmeyi amaçladık.
Materyal ve Metod: Bu retrospektif bir kayıt değerlendirme çalışması olup, ***** Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne son 5
yıllık dönemde mantar yedikten sonra çeşitli semtomlarla başvurmuş yetişkin
hastalar değerlendirildi. Hastaların klinik özellikleri, tedavileri ve varsa
komplikasyonları değerlendirildi.
Bulgular: Toplam 19 hasta tespit edilmiş olup, 7
(%36,8)’si erkek (yaş ortalamaları 38,2±2.16 yıl), 12 (%63,1)’si kadın (yaş ortalamaları 43,1±3,31 yıl) idi. Hastaneye başvuru
mevsimlerini incelediğimizde 3 (%15,8)’ü kış aylarında, 8 (42,1)’ i sonbahar
aylarında ve 8 (42,1)’ i ilkbahar aylarında başvurmuştu. En sık başvuru
şikayetleri; bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, halsizlik, baş dönmesi,
sersemlik ve terleme idi. Hastaların % 52,6’sınde sadece semptomatik tedavi
yapılmış olup yatış süresi bir günden azdı. Dördünde
(%21,05) karaciğer fonksiyon testlerinde yükseklik mevcuttu. Bunların ikisinde
karaciğer fonksiyon testlerinde 5 kattan az yükseklik olup takiplerinde hepsi
normale gelmişti. Diğer ikisinde 20 kattan fazla karaciğer enzimlerinde
yükseklik mevcuttu ve protrombin zamanı uzamıştı. Birine yüksek doz kristalize
penisilin ve silibin tedavisi uygulanmış, diğeri de hastanemizde yer
bulunmadığı için başka merkeze yönlendirilmişti.
Sonuç: Mantar zehirlenmeleri sıklıkla kadınlarda ve bahar aylarında
görülüp, erken dönemde (ilk 6 saat içinde) belirti veren mantar zehirlenmelerinde
prognoz genellikle iyi ve semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Ancak bazı
hastaların takiplerinde hepatotoksisite, nefrotoksisite gibi hayatı tehdit
edici durumlar gelişmektedir. Bu yüzden hastalar yakından takip edilmelidir.
Mantar zehirlenmesi Mantar Toksisitesi Yabani Mantar Zehirlenmeleri
Objectives:
Mushroom poisoning is seen in our country due to the fact that wild mushrooms
are consumed unconsciously as food and poisonous mushroom species cannot be
separated from non-toxic species. In this article, we aimed to evaluate the
demographic and clinical data, the duration of hospital stay, serious
complications and mortality in cases of mushroom poisoning.
Methods: This
is a retrospective recording evaluation study and adult patients who applied to
***** University Medical Faculty Hospital with various locations after eating
mushrooms in the last 5 years were evaluated. Clinical features, treatment and
complications of the patients were evaluated.
Results: A total of 19 patients were identified, 7
(36.8%) were male (mean age 38.2 ± 2.16 years), and 12 (63.1%) were female
(mean age 43.1 ± 3.31 years). was.When
we examined hospital admission seasons, 3 (15.8%) patients applied in the
winter months, 8 (42.1) in the autumn months and 8 (42.1) in the spring months.
The most common complaints; nausea, vomiting, diarrhea, abdominal pain,
weakness, dizziness, dizziness and sweating. Only 52.6% of the patients had
only symptomatic treatment and the duration of hospitalization was less than
one day. Four (21.05%) patients had elevated liver function tests. Two of them
had less than 5-fold elevation in liver function tests and all of them were
normal. In the other two more than 20-fold liver enzymes were elevated and
prothrombin time was prolonged. One of them received high-dose crystalline
penicillin and silibin treatment, and the other was directed to another center
because there was no room in our hospital.
Conclusion: Mushroom poisonings are frequently seen in women and in the spring months and prognosis is generally good and symptomatic treatment is sufficient in the early period (within the first 6 hours). However, life-threatening conditions such as hepatotoxicity and nephrotoxicity develop in some patients. Therefore patients should be closely monitored.
Mushroom poisoning mushroom toxicity wild mushroom poisoning
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 3 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.