Giriş: Çölyak hastalığı (ÇH) gluten protenine karşı T hücre aracılığı ile gelişen besin intoleransıdır. Gluten çocuklarda en sık besin alerjenlerinden biri olan buğdayın da başlıca proteinlerindendir. Besin alerjileri immunglobulin-E aracılı, T hücre aracılı veya karma reaksiyon ile gelişebilir. Hücre aracılığı ile gelişen alerjik reaksiyonlarda deri yama testi yol göstericidir. Bu çalışmada ÇH'da deri yama testi ile T hücre aracılı besin alerjisi varlığının araştırılması amaçlanmıştır
Materyal-metod: 97 ÇH tanılı çocuk ve 95 sağlıklı çocuktan oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların yaş, cinsiyet gibi demografik bilgileri, periferik kanda eozinofil sayı ve yüzdesi, immunglobulin (Ig)-G-M-A-E ve Ig-A endomisyal antikorları (EMA), anti doku transglutaminaz (anti-tTG antikorları) sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. ÇH grubu ve kontrol grubundaki katılımcılara süt, yumurta, buğday, pirinçle yapılan deri yama testi yapılarak sonuçları kaydedildi.
Sonuçlar: ÇH grubundaki hastaların. ortanca yaş 10.28 ± 4.8 yıl idi ve 51’i kızdı. Kontrol grubundaki 95 çocuğun 48’i kızdı ve ortanca yaş 9.2 ± 2.32 yıl idi. ÇH’da ortalama takip süresi 23.6 ± 27.67 (4-144) aydı. ÇH grubunda Ig-E, eozinofil sayısı ve yüzdesi daha fazla idi ve kontrol grubu ile arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı idi. Süt, yumurta, buğday ve pirinçle yapılan deri yama testinde her iki grupta da reaksiyon saptanmadı.
Besin alerjisi ve ÇH’nın her ikisi de immün mekanizmalar ile gerçekleşmektedir. ÇH’da hücre aracılı besin alerjisi varlığını değerlendirmek tanı anında yapılacak deri yama ile daha çalışmalara ihtiyaç vardır.
yok
13.05.2016 / 53-6
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 13.05.2016 / 53-6 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 20 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 1 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.