In this study, the effects of Grape Seed Extract (GSE)
on glucose, enzymatic activities of elastase and collagenase, and certain
biochemical parameters, were investigated. 32 female Wistar albino rats were
used in the process. The subjects were randomly divided into 4 groups (control,
diabetic (DM), GSE, DM+GSE). A single
dose of saline was injected intraperitoneally to the rats in the control group
and a single dose of streptozotocin (STZ, 45 mg/kg) was administered
intraperitoneally to the rats in the diabetic group. In the GSE group, GSE (0.6 ml/rat) was
administered daily via intragastric tube for 20 days, and DM+GSE group received
a single dose of STZ intraperitoneally along with 0.6 ml GSE/rat. After 72
hours, blood samples were taken from all the rats. Rats with a fasting blood
glucose level of 250 mg/dL and more were considered to be diabetic. At the end
of the experiment, blood samples were taken again and were sent for elastase,
collagenase, glucose, urea, total protein, cholesterol, and AOPP analysis.
Glucose levels in diabetic rats were 671
mg/dL, compared to the glucose level of 335 mg/dL in the DM+GSE group. Total
protein levels decreased in the DM+GSE group; the levels of glucose, urea,
cholesterol and ascorbic acid also demonstrated a significant difference
(p<0.001). No significant change was detected in the AOPP levels. The
activities of collagenase (p<0.01) and elastase (p<0.05) in the DM group
had moderate increases with respect to the control. It can, therefore, be surmised that the GSE reduces glucose levels,
inhibits production of urea, regulates renal function, prevents possible
nephropathy, overcomes albuminuria and alleviates protein loss, increases
vitamin C levels and minimally affects collagenase and elastase activities.
AOPP Diabetes Mellitus Collagenase Elastase Grape seed extract
Üzüm çekirdeği ekstraktının diyabetli ratlarda kan glukozu, enzim aktiviteleri ve bazı biyokimyasal parametrelerdeki değişimlerin üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 32 adet dişi Wistar cinsi Albino rat rastgele seçilerek eşit olarak 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda (Grup I) intraperitoneal (i.p) yoldan 45 mg/kg tek doz serum fizyolojik enjekte edildi, diyabet grubunda (Grup II) ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin (STZ) i.p. yoldan uygulandı, üzüm çekirdeği ekstraktı grubunda (Grup III) üzüm çekirdeği ekstraktı intragastrik tüp ile ağız yoluyla 20 gün boyunca her gün verildi (0.6 ml/rat), diyabet+üzüm çekirdeği ekstraktı grubunda (Grup IV) 45 mg/kg tek doz STZ i.p. yoldan uygulandı. 72 saat sonra açlık kan glukozu 250 mg/dL üzerinde olan ratlar diyabetli kabul edilip üzüm çekirdeği ekstraktı 20 gün boyunca verildi. Deneme sonunda ratların kalplerinden kan örnekleri alınıp elastaz, kollajenaz, glukoz, üre, total protein, kolesterol ve AOPP analizinde kullanıldı. Glukoz düzeyi diyabetlilerde 671 mg/dL iken diyabet+üzüm çekirdeği ekstraktı grubunda 335 mg/dL’ye düştü. Üre, total protein düzeyleri diyabet+üzüm çekirdeği ekstraktı gruplarında azaldı. Grupların glukoz, üre, kolesterol, total protein ve askorbik asit düzeyleri ortalamaları arasındaki fark önemli iken (p<0.001), AOPP değişiminde önemli fark saptanamadı. Kollajenaz (p<0.01) ve elastaz (p<0.05) aktivitelerinde diyabetli grupta kontrole göre hafif düzeyde yükseliş gözlendi. Üzüm çekirdeği ekstraktının glukoz düzeylerini azalttığını, üre artışını engelleyerek böbrek fonksiyonlarını düzenlediğini, olası bir nefropatiyi bertaraf edebileceğini, diyabetteki albuminüri ve farklı yollarla oluşan protein kayıplarını tolere ettiğini, kolesterol değişiminin olduğunu ve vitamin C düzeylerini artırdığını, kollajenaz ve elastaz aktivitelerini minimal düzeyde etkilediğini söylemek mümkündür.
AOPP Diabetes mellitus Elastaz Kollajenaz Üzüm çekirdeği ekstraktı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 29 Sayı: 3 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.