The aim of the study was to determine the effects of the mixing of
either vetch or alfalfa with caramba on in vitro true dry matter digestibility
for ruminants. The forage mixtures were formed in that caramba hay (100%),
vetch hay (100%), alfalfa hay (100%), vetch hay+caramba hay (75+25%), vetch
hay+caramba hay (50+50%), vetch hay+caramba hay (25+75%), alfalfa hay+caramba
hay (75+25%), alfalfa hay+caramba hay (50+50%), alfalfa hay+ caramba hay
(25+75%). The filter bags containing forage mixtures, buffer solutions and
rumen fluid were prepared as described for Ankom Daisy in vitro fermentation
system. Buffer solutions, rumen fluid and the filter bags containing samples
were added to digestion units and incubated at 39 °C for 48 h. After
incubation, the incubation medium inside of digestion units was removed and the
filter bags gently washed until they were completely clean. Thereafter, neutral
detergent fiber procedure was performed. In vitro true dry matter digestibility
of caramba (74.35±1.18%) was significantly high, in vitro true dry matter
digestibilities of vetch and alfalfa hays were similar to each other. There
were increases (P<0.05) in in vitro true dry matter, organic matter and
neutral detergent fiber digestibility values of forage mixtures with the
increasing levels of caramba. Since forage mixtures formed by either vetch hay
or alfalfa hay with caramba had higher digestibility values than those of vetch
and alfalfa hays, this result may be attributed to a positive interaction between
feeds.
In vitro true digestibility Vetch hay Caramba hay Alfalfa hay Ruminant
Yapılan
bu çalışmanın amacı karambanın fiğ otu ve yonca otu ile farklı oranda
karışımlarının ruminantlar için in vitro
gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesidir. Araştırmada kaba yem karışımları
karamba kuru otu (%100), fiğ kuru otu (%100), yonca kuru otu (%100), fiğ kuru
otu+karamba kuru otu (%75+%25), fiğ kuru otu+karamba kuru otu (%50+%50), fiğ
kuru otu+karamba kuru otu (%25+%75), yonca kuru otu+karamba kuru otu (%75+%25),
yonca kuru otu+karamba kuru otu (%50+%50), yonca kuru otu+karamba kuru otu
(%25+%75) olacak şekilde hazırlandı. Araştırmada kaba yem karışımlarını içeren
filtre torbalar, tampon çözeltiler ve rumen sıvısı Ankom Daisy in vitro fermentasyon sistemi için
tanımlanan şekilde hazırlandı. Sindirim üniteleri içerisine tampon çözeltiler,
rumen sıvısı ve örnekleri içeren filtre torbalar eklendi ve 39 °C’de 48 saat
inkübe edildi. Süre sonunda inkübasyon ortamı döküldü, filtre torbalar tamamen
temizleninceye kadar yıkandı ve nötral deterjan fiber prosedürü uygulandı.
Çalışmada karamba kuru otunun in vitro
gerçek kuru madde sindirilebilirliği (%74.35±1.18) önemli derecede yüksek, fiğ
ve yonca kuru otlarının in vitro gerçek kuru madde sindirilebilirlikleri
birbirlerine benzer bulundu. Karamba kuru otunun artan düzeylerde fiğ ve yonca
kuru otlarıyla oluşturulan karışımlarının in
vitro gerçek kuru madde, in vitro
gerçek organik madde ve in vitro
nötral deterjan fiber sindirilebilirlik değerlerinde artış saptandı
(P<0.05). Fiğ kuru otu ve yonca kuru otunun karambayla oluşturulan
karışımlarının sindirilebilirlik değerlerinin fiğ kuru otunun ve yonca kuru
otunun bireysel sindirilebilirlik değerlerinden daha yüksek olmasının nedeni
yemler arası pozitif bir etkileşime atfedilebilir.
İn vitro gerçek sindirilebilirlik Fiğ kuru otu Karamba kuru otu Yonca kuru otu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Kasım 2019 |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 1 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 3 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.