Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması

Yıl 2020, Cilt: 31 Sayı: 1, 42 - 45, 12.03.2020
https://doi.org/10.36483/vanvetj.631565

Öz











Bingöl ili ve ilçeleri zengin bitki örtüsü ve uygun iklim koşulları ile arıcılık için çok uygun bir bölgedir. Sunulan çalışmada Bingöl ve ilçelerinde üretilen bazı bal örneklerinin serbest asitlik, diyastaz sayısı, HMF, suda çözülmeyen kuru madde ve kül yüzdesi ölçülerek sonuçların standartlara uygunluğunun araştırılması amaçlandı. Bingöl ili ve ilçelerinden 8 adet bal örneği toplanarak analizleri yapıldı. Bu analizler sonucunda ortalama serbest asitlik 10.675 meq/kg, diyastaz sayısı 22.5, HMF 45.148 mg/kg, suda çözülmeyen kuru madde %0,00575 ve kül yüzdesi %0,45 olarak bulundu. Örneklerin biyokimyasal analizleri incelenen balların Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uyduğunu göstermektedir. Bölgede arıcılığın gelişmesini ve kaliteli bal üretimini sağlayabilmek için eğitimsel faaliyetlerin, kontrollerin ve çeşitli projelerle mali desteğin arttırılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Alqarni AS, Owayss AA, Mahmoud AA (2012). Mineral content and physical properties of local and imported honeys in Saudi Arabia. Journal of Saudi Chemical Society, 5, 618–625.
  • Anonim (2012). Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (2012/58). Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 27 Temmuz 2012 Tarih ve 28366 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Artık N (2004). Bitkilerin bal potansiyeli ve balın bileşimi. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 2004, 86, 21-24.
  • Batu A, Küçük E, Çimen M (2013). Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgeleri Çiçek Ballarının Fizikokimyasal ve Biyokimyasal Değerlerinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1), 52-62.
  • Çetin K, Alkın E, Uçurum MHÖ (2011). Piyasada satılan çiçek ballarının kalite kriterlerinin belirlenmesi. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science – Technology, 11,49-56.
  • Gökmen V (2007). Analysis of HMF By HPLC. Cost Action 927 Training School. Building Skills on the Analysis of Thermal Process Contaminants in Foods, ANKARA.
  • Gül A (2008). Türkiye’de Üretilen Balların Yapısal Özelliklerinin Gıda Güvenliği Bakımından Araştırılması. Doktora tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Hatay.
  • Karadal F, Yıldırım Y (2012). Balın kalite nitelikleri, beslenme ve sağlık açısından önemi. Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 9(3), 197-209.
  • Krell R (1996) Value-Added Products from Beekeeping, Fao Agricultural Services Bulletin No. 124, Chapter 3, Pollen.
  • Kutlu M, Bengü AŞ (2015). Gaziantep’te Üretilen Balların Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi, Tr. Doğa ve Fen Derg., 4, 1, 48-53.
  • Ötleş S. (1995). Bal ve Bal Teknolojisi (Kimyası ve Analizleri). Alaşehir Meslek Yüksekokulu Yayınları, Yayın No:2
  • Paradkar MM, Irudayaraj J (2001). Discrimination and classification of beet and cane inverts in honey by FT-Raman spectroscopy. Food Chem., 76 231–239.
  • Sorkun K, Doğan N, Gümüş Y, Ergün K, Bulakeri N, Işık N (2002). Türkiye’de üretilen doğal ve yapay balların ayırt edilmesinde fiziksel, kimyasal ve mikroskobik analizleri. Mellifera, 2–4, 13–21.
  • Şahinler N, Gül A (2004). Yayla ve ayçiçeği ballarının biyokimyasal analizi. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül 2004. Isparta
  • Şahinler N, Gül A (2007). Isı Uygulaması ve Depolama Süresinin Çam Balının Kalitesi Üzerine Etkileri, 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Zootekni Bölümü, 5-8 Eylül.
  • Şı̇şek G, Şı̇şek M, Arık M (2007). Arıcının El Kitabı, Doğu Anadolu Kalkınma Programı Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni Kaynarca Köyü Çiftçi Grubu Arıcılığı Geliştirme Projesi, Varto-Muş.
  • Terrab A, Diez MJ, Heredia FJ (2002). Characterization of Moroccan unifloral honeys by their physicochemical characteristics. Food Chemistry, 79, 373 – 379.
  • Terrab A, González G, Díez MJ, Heredia FJ (2003). Characterisation of Moroccan unifloral honeys using multivariate analysis. European Food Research and Technology, 218(1), 88-95.
  • Terrab A, Recamales AF, Hernanz D, Heredia FG (2004). Characterization of Spanish thyme honeys by their physicochemical characteristics and mineral contents. Food Chemistry, 88, 537–542.
  • TGK (Türk Gıda Kodeksi) (2012). Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (Tebliğ No: 2012/58) 27 Temmuz 2012 tarih ve 28366 sayılı Resmi Gazete.
  • Thawley AR (1969). The Components of honey and their effects on it’s properties, A Review, Bee World, 50(2), 51-60.
  • Tolon B, (1999). Muğla ve Yöresi Çam Ballarının Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ege Üniv. Fen Bil. Enst. İzmir.
  • Vanhanen LP, Emmertz A, Savage GP (2011). Mineral analysis of mono-floral New Zealand honey. Food Chem, 128, 236–40.
  • Velioglu S, Köse G (1983). Ülkemizde üretilen ayçiçeği ballarının standarda (TS 3036) uygunluğu üzerinde bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi/J. Nutr. and Diet., 17, 285 293.
  • Yılmaz H, Kufrevioglu I (2000). Composition of honeys collected from eastern and south eastern Anatolia and effect of storage on hydroxymethylfurfural content and diastase activity. Türk J. Agric For., 25, 347-349.
  • Yılmaz H, Küfrevioğlu İ (2001). Composition of honeys collected from eastern ant south-eastern anatolia and effect of storage on hydroxymethylfurfural content and diastase activity. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 25, 347- 349.

Investigation of Acidity, Diastase Number, HMF, Insoluble Dry Matter and Ash Percentage Values of Some Honey Samples Produced in Bingöl and Districts

Yıl 2020, Cilt: 31 Sayı: 1, 42 - 45, 12.03.2020
https://doi.org/10.36483/vanvetj.631565

Öz

Bingöl province and its districts are very suitable for beekeeping with rich vegetation and suitable climatic conditions. Eight honey samples were collected from Bingöl province and districts and analyzed. As a result of these analyzes, the mean free acidity was 10.675 meq / kg, the number of diastases was 22.5, the HMF was 45.148 mg / kg, the water-insoluble dry matter was 0.00575% and the ash percentage was 0.45%. The biochemical analysis of the samples shows that the honeys examined meet the criteria of Turkish Food Codex. In order to ensure the development of beekeeping and quality honey production in the region, educational activities, controls and financial support should be increased with various projects

Kaynakça

  • Alqarni AS, Owayss AA, Mahmoud AA (2012). Mineral content and physical properties of local and imported honeys in Saudi Arabia. Journal of Saudi Chemical Society, 5, 618–625.
  • Anonim (2012). Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (2012/58). Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 27 Temmuz 2012 Tarih ve 28366 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Artık N (2004). Bitkilerin bal potansiyeli ve balın bileşimi. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 2004, 86, 21-24.
  • Batu A, Küçük E, Çimen M (2013). Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgeleri Çiçek Ballarının Fizikokimyasal ve Biyokimyasal Değerlerinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1), 52-62.
  • Çetin K, Alkın E, Uçurum MHÖ (2011). Piyasada satılan çiçek ballarının kalite kriterlerinin belirlenmesi. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science – Technology, 11,49-56.
  • Gökmen V (2007). Analysis of HMF By HPLC. Cost Action 927 Training School. Building Skills on the Analysis of Thermal Process Contaminants in Foods, ANKARA.
  • Gül A (2008). Türkiye’de Üretilen Balların Yapısal Özelliklerinin Gıda Güvenliği Bakımından Araştırılması. Doktora tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Hatay.
  • Karadal F, Yıldırım Y (2012). Balın kalite nitelikleri, beslenme ve sağlık açısından önemi. Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 9(3), 197-209.
  • Krell R (1996) Value-Added Products from Beekeeping, Fao Agricultural Services Bulletin No. 124, Chapter 3, Pollen.
  • Kutlu M, Bengü AŞ (2015). Gaziantep’te Üretilen Balların Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi, Tr. Doğa ve Fen Derg., 4, 1, 48-53.
  • Ötleş S. (1995). Bal ve Bal Teknolojisi (Kimyası ve Analizleri). Alaşehir Meslek Yüksekokulu Yayınları, Yayın No:2
  • Paradkar MM, Irudayaraj J (2001). Discrimination and classification of beet and cane inverts in honey by FT-Raman spectroscopy. Food Chem., 76 231–239.
  • Sorkun K, Doğan N, Gümüş Y, Ergün K, Bulakeri N, Işık N (2002). Türkiye’de üretilen doğal ve yapay balların ayırt edilmesinde fiziksel, kimyasal ve mikroskobik analizleri. Mellifera, 2–4, 13–21.
  • Şahinler N, Gül A (2004). Yayla ve ayçiçeği ballarının biyokimyasal analizi. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül 2004. Isparta
  • Şahinler N, Gül A (2007). Isı Uygulaması ve Depolama Süresinin Çam Balının Kalitesi Üzerine Etkileri, 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Zootekni Bölümü, 5-8 Eylül.
  • Şı̇şek G, Şı̇şek M, Arık M (2007). Arıcının El Kitabı, Doğu Anadolu Kalkınma Programı Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni Kaynarca Köyü Çiftçi Grubu Arıcılığı Geliştirme Projesi, Varto-Muş.
  • Terrab A, Diez MJ, Heredia FJ (2002). Characterization of Moroccan unifloral honeys by their physicochemical characteristics. Food Chemistry, 79, 373 – 379.
  • Terrab A, González G, Díez MJ, Heredia FJ (2003). Characterisation of Moroccan unifloral honeys using multivariate analysis. European Food Research and Technology, 218(1), 88-95.
  • Terrab A, Recamales AF, Hernanz D, Heredia FG (2004). Characterization of Spanish thyme honeys by their physicochemical characteristics and mineral contents. Food Chemistry, 88, 537–542.
  • TGK (Türk Gıda Kodeksi) (2012). Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (Tebliğ No: 2012/58) 27 Temmuz 2012 tarih ve 28366 sayılı Resmi Gazete.
  • Thawley AR (1969). The Components of honey and their effects on it’s properties, A Review, Bee World, 50(2), 51-60.
  • Tolon B, (1999). Muğla ve Yöresi Çam Ballarının Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ege Üniv. Fen Bil. Enst. İzmir.
  • Vanhanen LP, Emmertz A, Savage GP (2011). Mineral analysis of mono-floral New Zealand honey. Food Chem, 128, 236–40.
  • Velioglu S, Köse G (1983). Ülkemizde üretilen ayçiçeği ballarının standarda (TS 3036) uygunluğu üzerinde bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi/J. Nutr. and Diet., 17, 285 293.
  • Yılmaz H, Kufrevioglu I (2000). Composition of honeys collected from eastern and south eastern Anatolia and effect of storage on hydroxymethylfurfural content and diastase activity. Türk J. Agric For., 25, 347-349.
  • Yılmaz H, Küfrevioğlu İ (2001). Composition of honeys collected from eastern ant south-eastern anatolia and effect of storage on hydroxymethylfurfural content and diastase activity. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 25, 347- 349.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Semih Yaşar 0000-0002-2149-405X

İnci Söğütlü

Yayımlanma Tarihi 12 Mart 2020
Gönderilme Tarihi 10 Ekim 2019
Kabul Tarihi 5 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 31 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yaşar, S., & Söğütlü, İ. (2020). Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması. Van Veterinary Journal, 31(1), 42-45. https://doi.org/10.36483/vanvetj.631565
AMA Yaşar S, Söğütlü İ. Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması. Van Vet J. Mart 2020;31(1):42-45. doi:10.36483/vanvetj.631565
Chicago Yaşar, Semih, ve İnci Söğütlü. “Bingöl Ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde Ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması”. Van Veterinary Journal 31, sy. 1 (Mart 2020): 42-45. https://doi.org/10.36483/vanvetj.631565.
EndNote Yaşar S, Söğütlü İ (01 Mart 2020) Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması. Van Veterinary Journal 31 1 42–45.
IEEE S. Yaşar ve İ. Söğütlü, “Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması”, Van Vet J, c. 31, sy. 1, ss. 42–45, 2020, doi: 10.36483/vanvetj.631565.
ISNAD Yaşar, Semih - Söğütlü, İnci. “Bingöl Ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde Ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması”. Van Veterinary Journal 31/1 (Mart 2020), 42-45. https://doi.org/10.36483/vanvetj.631565.
JAMA Yaşar S, Söğütlü İ. Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması. Van Vet J. 2020;31:42–45.
MLA Yaşar, Semih ve İnci Söğütlü. “Bingöl Ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde Ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması”. Van Veterinary Journal, c. 31, sy. 1, 2020, ss. 42-45, doi:10.36483/vanvetj.631565.
Vancouver Yaşar S, Söğütlü İ. Bingöl ve İlçelerinde Üretilen Bazı Bal Örneklerinin Asitlik, Diyastaz Sayısı, HMF, Suda Çözülmeyen Kuru Madde ve Kül Yüzdesi Değerlerinin Araştırılması. Van Vet J. 2020;31(1):42-5.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.