Kuzuların süt emdiği laktasyon başı dönemde sütteki yağ asidi kompozisyonunun hayati önemi vardır. Bu çalışmada, aynı koşullarda beslenen Akkaraman koyunu ve Kıl keçilerinin laktasyonun ilk 30 gününde süt yağ asidi kompozisyonundaki değişim araştırılmıştır. 2-5 laktasyon arasında 10 Akkaraman koyunu ve 10 Kıl keçisi kullanılmıştır. Doğumlar şubat ayında gerçekleşmiş olup, hayvanlar kapalı ortamda aynı beslenmeye alınmıştır. Çalışma süresince hayvan başına 1 kg arpaya ek olarak buğday samanı ad libitum olarak verilmiştir. Laktasyonun 0, 1, 3, 7, 15 ve 30. günlerinde her bir hayvandan ayrı ayrı süt örnekleri alınmıştır. Çalışmanın sonucunda C16:1, C18:3n3 keçi sütünde daha fazla bulunurken (p<0.05), C20:5n3 (EPA) en fazla koyun sütünde (p<0.01) bulunmuştur. Ortalama CLAC9t11, 30 günlük laktasyon boyunca koyun sütünde 0.378±0.1 g/100 ve keçi sütünde 0.426±0.1 g/100 olarak bulunmuştur. Aterojenik ve trombojenik indeks değerleri keçi sütü lehine bulunmuştur. Omega 6/3 oranı koyun ve keçi sütünde sırasıyla 7.90±2.5 ve 10.35±4.7 g/100 g olarak belirlenmiştir (p<0.05). Laktasyonun ilk 30 gününde sadece keçi sütündeki SFA, MUFA, PUFA, MUFA/SFA, PUFA/SFA ve UFA/SFA oranlarının değişmesi keçilerin beslenme fizyolojisindeki farkı ortaya koyması açısından üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
Fatty acid composition in milk has a vital importance in the early lactation period when lambs are milking. In this study, the change in milk fatty acid composition of Akkaraman ewe and Hair goats fed under the same conditions in the first 30 days of lactation was investigated. 10 Akkaraman ewe and 10 Hair goats were used in 2-5 parities. Ewe and goats were born in February. The animals were kept to the same feeding indoor, while experiment was going on. In addition to 1 kg of barley per animal, wheat straw was given ad libitum. Individual milk samples were taken from each animal on 0th, 1st, 3rd, 7th, 15th and 30th of lactation days. While C16:1, C18:3n3 were found more in goat milk (p<0.05), C20:5n3 (EPA) was found mostly in ewe milk (p<0.01). The mean CLAC9t11 was 0.378±0.1 g/100 in ewe milk and 0.426±0.1 g/100 in goat milk throughout the 30-day lactation. Contrary to the general literature information, the highest CLA ratio in milk was found in goat milk and most lipid health indexes were determined in favor of goats. Omega 6/3 ratio was determined as 7.90±2.5 g/100 g in fatty acids in Akkaraman ewe milk and 10.35±4.7 g/100 g in fatty acids in Hair goat milk (p<0.05). It is an important issue which should be emphasized that the ratios of SFA, MUFA, PUFA, MUFA/SFA, PUFA/SFA and UFA/SFA only in goat milk change in the first 30 days of lactation.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 4 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 3 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 33 Sayı: 1 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.