Bu çalışma kapsamında, önceki çalışmadan elde edilen sonuçlarına göre farklı seviyelerde sükroz ilavesi (%5-10) ve farklı sürelerde inkübasyonla (2 ve 5 gün) hazırlanmış fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvılarının derin dondurucuda dondurularak ve liyofilizasyon işlemi ile kurutularak bir ve üç ay süre ile depolanması sonucunda belirlenen en yüksek LAB sayılarına sahip grupların yonca silajı kalitesi üzerine etkisi belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada gruplar kontrol, 2D5%STsL (%5 sükroz ilavesi ile 2 gün inkübasyon sonrasında TRİS (Ts) katkılı liyofilize), 2D10%SDsL (%10 sükroz ilavesi ile 2 gün inkübasyon sonrasında DMSO (Ds) katkılı liyofilize), 5D10%SDsL (%10 sükroz ilavesi ile 5 gün inkübasyon sonrasında DMSO katkılı liyofilize) ve 5D5%STsD'den (%5 sükroz ilavesi ile 5 gün inkübasyon sonrasında TRİS katkılı derin dondurucu) oluşuyordu.Çalışmada bir aylık depolama süresi sonunda LAB sayısı, CO2, laktik asit (LA) içeriği, asetik asit (AA) içeriği, pH, NH3-N/TN ve bütirik asit (BA) değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışmada üç aylık depolama süresi sonunda ise gruplar arasında ham protein (CP), pH, LA ve BA değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Within the scope of this study, it was aimed to determine the effect of the groups with the highest LAB numbers determined as a result of storage for one and three months on alfalfa silage quality by freezing fermented lactic acid bacteria (LAB) liquids prepared with different levels of sucrose addition (5-10%) and incubation (2 and 5 days) for different periods of time in deep freezer and by drying via lyophilization process according to the results obtained from the previous study.In the study, groups consisted of control, 2D5%STsL (lyophilized with TRIS (Ts) after 2 days incubation with 5% sucrose addition), 2D10%SDsL (lyophilized with DMSO (Ds) after 2 days incubation with 10% sucrose addition), 5D10%SDsL (DMSO (Ds) additive lyophilized after 5 days of incubation with 10% sucrose addition), and 5D5%STsD (TRIS (Ts) additive deep freezer after 5 days of incubation with 5% sucrose addition).In the study, LAB count, CO2, lactic acid (LA) content, acetic acid (AA) content, pH, NH3-N/TN, and butyric acid (BA) values were statistically significant between the groups at the end of the one-month storage period. Crude protein (CP), pH, LA, and BA values were found to be statistically significant between the groups at the end of the three-month storage period in the study.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 2 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 34 Sayı: 2 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.