Amaç: Çalışmanın temel amacı, tatmin seviyesi tayin edilmemiş EATWOS ve OCRA yöntemlerinin verimlilik ölçümlerinde kullanılabilirliğini karşılaştırmalı olarak araştırmak ve söz konusu yöntemler arasındaki farklılıkları sağlık turizmi üzerinden sunmaktır.
Yöntem: Bu çalışmada verimlilik ölçümü için tatmin seviyesi tayin edilmemiş EATWOS ve OCRA yöntemleri kullanılmıştır. İlk olarak araştırma problemine uygun olarak girdiler ve çıktılar belirlenmiş ve ENTROPI yöntemi kullanılarak ağırlıklandırılmışlardır. 2006-2019 yılları arasında Türkiye’deki sağlık turizm hizmetlerinin verimliliği ENTROPI+tatimin seviyesi tayin edilmemiş EATWOS ve ENTROPI+OCRA yöntemleri kullanılarak ölçülmüştür. Ardından, söz konusu yöntemlerle elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.
Bulgular: Bulgular, tatmin seviyesi tayin edilmemiş EATWOS yönteminin bir üretim biriminin verimli çalışıp çalışmadığını belirlemek için daha uygun bir yöntem olduğunu göstermiştir. Bunun aksine, OCRA yöntemi, üretim birimlerinin verimlilik ve performanslarına göre bir sıralama elde edilmesi istenen durumlar için daha uygundur. OCRA yöntemiyle elde edilen indeks değeri, bir üretim biriminin gerçekten verimli veya verimsiz olduğunu göstermemektedir. Bu indeks değeri, sadece, üretim biriminin sıralamadaki yerini göstermektedir.
Özgünlük: Bu çalışma, tatmin seviyesi tayin edilmemiş EATWOS ve OCRA yöntemlerinin sağlık turizm hizmetlerinin verimliliğinin ölçülmesi için kullanılan ilk çalışma olarak gözükmektedir.
Verimlilik Sağlık Turizmi Çok Kriterli Karar Verme EATWOS OCRA ENTROPI
Purpose: In this study, the usability of OCRA and EATWIOS without designated satisficing levels in measurement of efficiency was investigated through health tourism.
Methodology: OCRA and EATWIOS without designated satisficing levels were used in the study and Entropy method was utilized for weighting inputs and outputs. Furthermore, a sensitivity analysis was performed in order to see the effects of weighting on the results. Findings were compared in an attempt to interpret which method was more suitable for efficiency analyses.
Findings: Findings showed that EATWIOS without designated satisficing levels was more suitable in cases where it is intended to measure absolute efficiency of a production unit whereas OCRA was found to be more suitable for measuring relative efficiency. Index values obtained via OCRA represent the ranking of a production unit among other production units rather than indicating whether the relevant production unit actually functions efficiently or inefficiently. Findings from sensitivity analysis, on the other hand, showed that EATWIOS without designated satisficing levels was more sensitive to the changes in weights compared to OCRA.
Originality: This study is the first-ever study which used OCRA and EATWIOS without designated satisficing levels for measuring the efficiency of health tourism services.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.