Türkiye’de sanayiye aktarılan inek sütü miktarı
üzerinden gerçekleştirilecek analizler, geleceğe yönelik çiğ süt
projeksiyonları ve sektörün yorumlanması noktasında paydaşlara en doğru sonucu
verebilecek yöntemlerden birisidir. Bu nedenle üretilen toplam çiğ süt miktarı
yerine sanayine aktarılan çiğ süt miktarının kullanımı ve bunun üzerinden bir
takım projeksiyonların yapılması önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmayla,
2013/01-2018/03 dönemleri arası Türkiye’de süt sanayine aktarılan çiğ süt
miktarı zaman serisinin Box-Jenkins ve Winter’s Üstel Düzgünleştirme yöntemleri
ile modellenmesi ve bu modellerin öngörüleriyle Türkiye’de çiğ süt üretimi ve
süt sektörünün geleceği açısından analizi amaçlanmıştır.
Yapılan analizlar sonucunda Winter’s Üstel Düzgünleştirme modelinin sanayiye
aktarılan süt miktarının karar verme kriteri ve geleceğe yönelik kestirim
değeri bakımından Box-Jenkins modelinden daha tutarlı sonuç vereceği
belirlenmiştir.
Türkiye Çiğ süt Zaman serisi Box-Jenkins yöntemi Winter’s Üstel Düzgünleştirme Yöntemi
Analysis of the
quantity of cow milk supplied to the industry in Turkey is one of the methods
that could provide stakeholders with the most accurate results from the
perspective of raw milk projections and the interpretation of the sector.
Therefore, it is important that the amount of milk supplied to the industry is
used instead of the total amount of milk produced in the projections of the
sector. The present study is intended to model the time series data of the
amount of milk supplied to the dairy industry in Turkey between 2013/01 and
2018/03 using Box-Jenkins and Winters' Exponential Smoothing methods, and to
analyse the production of milk and the future of the dairy industry in Turkey
utilising the forecasts obtained from such models. The results of the analyses
indicate that the Winters' Exponential Smoothing model gives more consistent
results than the Box-Jenkins model with respect to the future forecast value
and decision-making criterion of the amount of milk supplied to the industry.
Turkey Raw milk Time series Box-Jenkins method Winters' Exponential Smoothing method
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 6 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 91 Sayı: 1 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society