Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü

Yıl 2020, Cilt: 10 Sayı: 20, 51 - 66, 30.04.2020

Öz

Mutfak kültürü, destinasyonların turizmde çekici hale gelmesinde son yıllarda ön plana çıkan bir unsurdur. Mutfak kültürü, bulunduğu coğrafi ortamın özelliklerine göre şekillenen, toplumun gelenek ve görenekleri doğrultusunda yemek yeme alışkanlıklarını ve ritüellerini içinde barından bir oluşumdur. Bu çalışmada, Yalova’nın mutfak kültürünü şekillendiren önemli bir etnik topluluk olan Çerkez mutfağının tanıtılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Yalova’da yaşayan Çerkezlerin beslenme kültürlerini tanıtmak, özel günlerde yapılan hazırlıklar, uygulamalar ve bunlara bağlı olarak oluşan mutfak kültürü tanıtılmaya çalışılacaktır. Çalışma, Yalova iline bağlı köylerden Soğucak ve Tevfikiye (Çavuşköy) köyleri ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Yalova Çerkez mutfak kültürünü daha iyi yansıtması bakımından kaynak kişiler Yalova Çerkezlerinden seçilmiştir. Çalışma sonucunda, Çerkez mutfağında geleneksel yiyeceklerin yapımının devam ettiği, hamur işlerinin ağırlıkta olduğu bu kültürde sebze yemeklerinin düşük oranda yapıldığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aschl, M. (2011), Baharat ve Otlarla Şifalı Yemek Tarifleri,. (Çev. B. Karakoç Çobanoğlu), İstanbul: Kaktüs Yayınları.
  • Aslan, C., Devrim, C., Huvaj, F., Papşu, M., Karaerkek, N., Özbay, Ö., Dağıstan, S. (2005), Biz Çerkezler, Ankara: Kafkas Dernekleri Federasyonu Yayınları.
  • Aslan, C. (2005), Doğu Akdeniz’deki Çerkezler, Adana: Adana Kafkas Kültür Deneği Yayınları.
  • Atasoy, İ. (2014), Türki̇ye Çerkezleri̇ni̇n Si̇yasi̇ Tari̇hi̇ ve Sosyo-Kültürel Yapısı, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Boran Art. (2017), Çerkez Kızından Tarifler, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019), Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem.
  • Çerkez mutfağı—Turkcewiki.org. (t.y.). http://www.turkcewiki.org/wiki/%C3%87erkes_mutfa%C4%9F%C4%B1 (27 Aralık 2019).
  • Ersoy, H. ve Kamacı, A. (1992), Çerkes Tarihi, İstanbul: Karınca Yayın Dağıtım.
  • Altınova Kaymakamlığı, (2019), http://www.altinova.gov.tr (15 Aralık 2019).
  • İlhan, R. ve Mesci, M. (2018), Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Çerkez Mutfağının İncelenmesi, ÇOMÜ Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (2),s. 293-315.
  • Jaimokhua, A. (2004), Circassian Cuisine, Sanjalay Press Amman-Jordan.
  • Kalafat, Y. (1997), Anadolu Türk Halk Sufizminde Çerkezler, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, 109.
  • Kaplanoğlu, R. ve Kaplanoğlu, O. (2013), Bursa’nın Göç Tarihi, Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Tarihi Ödülü, Nilüfer Belediyesi.
  • Kozak, M. (2015), Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Onur, B., B. Biber ve N. A. (2016), Peynir Aşkına, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Öter, Z. ve Ünal, E. (2017), Somut Olmayan Kültürel Miras ve Turizm Etkileşiminin Beypazarı İlçesinde Yerel Ekonomiye Etkileri, 8. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi, Ankara, s. 229-246.
  • Özgen, N. (2015), Demographic Development and Some Cultural Characteristics of Anatolian Circassians, İçinde Turkey at the Beginning of 21st Century Past and Present (Ed. R. Efe, M. Ayışığı, Ö. Düzbakar, M. Arslan), Sofya: St. Kliment Ohridski University Press, ss. 394 -422.
  • TDK (2019), Güncel Türkçe Sözlük. https://sozluk.gov.tr/ (15 Aralık 2019).
  • Uğurkan, E., Üzümcü, T. ve Alyakut, Ö. (2017), Kocaeli̇ ve Çevresi̇ndeki̇ Muhaci̇rleri̇n Kent Gastronomi̇si̇ne Yapmış Olduğu Katkılar (C. 3, ss. 1821-1835), Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-IV, Kocaeli.
  • www.yalovagazetesi.com. (15 Aralık 2019).
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Yıldırım Saçılık, M., Çevik, S. ve Topbaş, A. (2018), Geçmişin Mutfağından Gelecekteki Sofralara: Bandırma-Erdek Yöresinin Gastronomik Mirası, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), s.300-319.
  • Yılmaz, K. (2017), Çerkez Mutfak Kültürü, Ankara: Tunç Yayıncılık.
Yıl 2020, Cilt: 10 Sayı: 20, 51 - 66, 30.04.2020

Öz

Kaynakça

  • Aschl, M. (2011), Baharat ve Otlarla Şifalı Yemek Tarifleri,. (Çev. B. Karakoç Çobanoğlu), İstanbul: Kaktüs Yayınları.
  • Aslan, C., Devrim, C., Huvaj, F., Papşu, M., Karaerkek, N., Özbay, Ö., Dağıstan, S. (2005), Biz Çerkezler, Ankara: Kafkas Dernekleri Federasyonu Yayınları.
  • Aslan, C. (2005), Doğu Akdeniz’deki Çerkezler, Adana: Adana Kafkas Kültür Deneği Yayınları.
  • Atasoy, İ. (2014), Türki̇ye Çerkezleri̇ni̇n Si̇yasi̇ Tari̇hi̇ ve Sosyo-Kültürel Yapısı, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Boran Art. (2017), Çerkez Kızından Tarifler, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019), Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem.
  • Çerkez mutfağı—Turkcewiki.org. (t.y.). http://www.turkcewiki.org/wiki/%C3%87erkes_mutfa%C4%9F%C4%B1 (27 Aralık 2019).
  • Ersoy, H. ve Kamacı, A. (1992), Çerkes Tarihi, İstanbul: Karınca Yayın Dağıtım.
  • Altınova Kaymakamlığı, (2019), http://www.altinova.gov.tr (15 Aralık 2019).
  • İlhan, R. ve Mesci, M. (2018), Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Çerkez Mutfağının İncelenmesi, ÇOMÜ Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (2),s. 293-315.
  • Jaimokhua, A. (2004), Circassian Cuisine, Sanjalay Press Amman-Jordan.
  • Kalafat, Y. (1997), Anadolu Türk Halk Sufizminde Çerkezler, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, 109.
  • Kaplanoğlu, R. ve Kaplanoğlu, O. (2013), Bursa’nın Göç Tarihi, Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Tarihi Ödülü, Nilüfer Belediyesi.
  • Kozak, M. (2015), Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Onur, B., B. Biber ve N. A. (2016), Peynir Aşkına, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Öter, Z. ve Ünal, E. (2017), Somut Olmayan Kültürel Miras ve Turizm Etkileşiminin Beypazarı İlçesinde Yerel Ekonomiye Etkileri, 8. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi, Ankara, s. 229-246.
  • Özgen, N. (2015), Demographic Development and Some Cultural Characteristics of Anatolian Circassians, İçinde Turkey at the Beginning of 21st Century Past and Present (Ed. R. Efe, M. Ayışığı, Ö. Düzbakar, M. Arslan), Sofya: St. Kliment Ohridski University Press, ss. 394 -422.
  • TDK (2019), Güncel Türkçe Sözlük. https://sozluk.gov.tr/ (15 Aralık 2019).
  • Uğurkan, E., Üzümcü, T. ve Alyakut, Ö. (2017), Kocaeli̇ ve Çevresi̇ndeki̇ Muhaci̇rleri̇n Kent Gastronomi̇si̇ne Yapmış Olduğu Katkılar (C. 3, ss. 1821-1835), Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-IV, Kocaeli.
  • www.yalovagazetesi.com. (15 Aralık 2019).
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Yıldırım Saçılık, M., Çevik, S. ve Topbaş, A. (2018), Geçmişin Mutfağından Gelecekteki Sofralara: Bandırma-Erdek Yöresinin Gastronomik Mirası, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), s.300-319.
  • Yılmaz, K. (2017), Çerkez Mutfak Kültürü, Ankara: Tunç Yayıncılık.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Evrim Karaca 0000-0003-2520-5195

Hatice Güçlü Nergiz 0000-0002-8848-7014

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi 22 Şubat 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Karaca, E., & Güçlü Nergiz, H. (2020). Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 10(20), 51-66.
AMA Karaca E, Güçlü Nergiz H. Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. YSBD. Nisan 2020;10(20):51-66.
Chicago Karaca, Evrim, ve Hatice Güçlü Nergiz. “Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü”. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi 10, sy. 20 (Nisan 2020): 51-66.
EndNote Karaca E, Güçlü Nergiz H (01 Nisan 2020) Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi 10 20 51–66.
IEEE E. Karaca ve H. Güçlü Nergiz, “Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü”, YSBD, c. 10, sy. 20, ss. 51–66, 2020.
ISNAD Karaca, Evrim - Güçlü Nergiz, Hatice. “Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü”. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi 10/20 (Nisan 2020), 51-66.
JAMA Karaca E, Güçlü Nergiz H. Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. YSBD. 2020;10:51–66.
MLA Karaca, Evrim ve Hatice Güçlü Nergiz. “Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü”. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy. 20, 2020, ss. 51-66.
Vancouver Karaca E, Güçlü Nergiz H. Yalova Çerkezlerinin Mutfak Kültürü. YSBD. 2020;10(20):51-66.

-