Mutfak kültürü, destinasyonların turizmde çekici hale gelmesinde son yıllarda ön plana çıkan bir unsurdur. Mutfak kültürü, bulunduğu coğrafi ortamın özelliklerine göre şekillenen, toplumun gelenek ve görenekleri doğrultusunda yemek yeme alışkanlıklarını ve ritüellerini içinde barından bir oluşumdur. Bu çalışmada, Yalova’nın mutfak kültürünü şekillendiren önemli bir etnik topluluk olan Çerkez mutfağının tanıtılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Yalova’da yaşayan Çerkezlerin beslenme kültürlerini tanıtmak, özel günlerde yapılan hazırlıklar, uygulamalar ve bunlara bağlı olarak oluşan mutfak kültürü tanıtılmaya çalışılacaktır. Çalışma, Yalova iline bağlı köylerden Soğucak ve Tevfikiye (Çavuşköy) köyleri ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Yalova Çerkez mutfak kültürünü daha iyi yansıtması bakımından kaynak kişiler Yalova Çerkezlerinden seçilmiştir. Çalışma sonucunda, Çerkez mutfağında geleneksel yiyeceklerin yapımının devam ettiği, hamur işlerinin ağırlıkta olduğu bu kültürde sebze yemeklerinin düşük oranda yapıldığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 22 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 20 |
-