Yeşil
restoranlar çevreye duyarlı hizmetler sunan ve bu hizmetleri sunabilmek için
gerekli alt yapıya sahip olan yiyecek içecek işletmeleridir. Bu çalışmanın
temel amacı, İstanbul’da yer alan restoranlardaki yeşil uygulamaların nasıl
yürütüldüğü ve neler yapıldığını keşfetmektir. Araştırma kapsamında sekiz tane
yeşil restoranla görüşülmüştür.
Araştırmada veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme
tekniği kullanılmış ve analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda ise
yeşil restoranların fiziki çekicilikleri, menü zenginliği, coğrafi konumları,
dış görünüş ve atmosferleri diğer restoranlardan ayıran özellikler olarak
değerlendirilmektedir. Sektörde öncü
olmak, uluslararası bir zincir haline gelmek, büyümek ve en iyi olmak yeşil
restoranların hedefleri arasındadır. Su tasarruflu sistemlerin tüm
restoranlarda kullanıldığı görülmektedir. Enerji, en çok mutfak ekipmanları
tarafından harcanmaktadır.
Green
restaurants are food and beverage businesses that offer environmentally
friendly services and have the infrastructure necessary to offer these
services. The main purpose of this work is to discover how green practices in
restaurants in Istanbul are conducted and what is done. Within the scope of the
study, eight green restaurants were interviewed. In the study, semi-structured
interview technique was used and analyzed from data collection techniques. As a
result of the research, the physical attractiveness of the green restaurants,
the menu richness, the geographical locations, the external appearance and the
atmospheres are regarded as the features that distinguish it from other
restaurants. Being a pioneer in the sector, becoming an international chain,
growing and being the best is among the goals of green restaurants.
Water-saving systems appear to be used in all restaurants. Energy is mostly
spent by kitchen equipment.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 1 |