In accommodation companies, the food & beverage department has an important place in these businesses as the unit where the most personnel work. Because in these companies, food & beverage employees are in constant interaction with customers and are critical to customer satisfaction. In addition, the increase in customer satisfaction increases the number of loyal customers, which provides an important competitive advantage to the business. Therefore, job engagement is an important issue in determining the service quality of these companies. However, the structural problems of the tourism sector prevent the establishment of strong ties between employees and the companies. In this study, job engagement and life satisfaction of food & beverage personnel working in accommodation businesses were investigated. The effects of work engagement on life satisfaction were also examined within the scope of the study. This research was carried out with the method of quantitative research methodology. Within the scope of the research, a survey was conducted with 177 food & beverage employees. According to the findings obtained from the research, it was determined that work engagement has an effect on life satisfaction.
Konaklama işletmelerinde yiyecek & içecek bölümü en fazla personelin çalıştığı birim olarak bu işletmelerde önemli bir yere sahiptir. Çünkü konaklama işletmelerinde yiyecek & içecek çalışanları müşteriler ile devamlı olarak etkileşim halindedir ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında kritik öneme sahiptir. Ayrıca müşteri memnuniyetinin artması sadık müşteri sayısının da artmasını sağlamakta bu da işletmeye önemli bir rekabet avantajı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu işletmelerin hizmet kalitesinin artmasında çalışanların işe bağlılığı önemli bir husustur. Ancak turizm sektörünün yapısal sorunları çalışanlar ile işletme arasında güçlü bağlar kurulmasına engel olmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada da konaklama işletmelerinde çalışan yiyecek & içecek personellerinin işe başlılığı ve işe bağlılığın yaşam memnuniyeti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu araştırma, nicel araştırma metodolojisi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 178 yiyecek & içecek çalışanı ile anket çalışması yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre de işe bağlılığın yaşam memnuniyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: 2 |