Aim: In this study, we aimed to evaluate the knowledge levels of mothers who have infants aged between 0-2 years about breastfeeding and their transition to supplementary food.
Material and Methods: In this study, 269 mothers who had babies (0-2 years) and breastfed for a certain period were included. Study data obtained by face-to-face survey method were analyzed with SPPS analysis program. Significance level was taken as p<0,05.
Results: In the present study, cesarean delivery rate was higher than normal birth (67,7%; 32,3%). Only 83,6% of infants were given breast milk first after birth. A significant relationship was found between delivery type and first breastfeeding period (p<0,05). Delivery type and formula milk usage had no association (p>0,05). Some of mothers (40,1%) switch to complementary feeding in the 6th month.
Conclusion: As a result, although the Baby-Friendly Hospitals project has been shown to increase the awareness about breastfeeding, still has not reached an adequate level. On the other hand; the knowledge level of complementary feeding period was found insufficient. At this point; giving much more role to nutrition and diet specialists could improve the knowledge of mother’s about nutrition both pregnancy, lactation and complementary feeding.
Breast milk breastfeeding complementary feeding infant nutrition supplementary feeding.
Amaç: Bu çalışmada; 0-2 yaş arasında bebeği olan annelerin emzirme ile ilgili bilgi düzeyleri ve ek gıdaya geçiş süreçlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 0-2 yaş arasında bebeği olan, belirli bir dönem bebeğini emzirmiş 269 anne dâhil edilmiştir. Yüz yüze anket yöntemi ile elde edilen çalışma verileri SPPS analiz programı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar %90’lık güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmamızda sezaryen doğum oranı, normal doğuma oranla daha yüksek bulunmuştur (%67,7; %32,3). Doğumdan sonra ise bebeklerin yalnızca %83,6’sına ilk olarak anne sütü verildiği görülmektedir. Doğum şekli ile bebeğin ilk emzirilmesi süresi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Doğum şekli ile formül süt kullanımı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Ek gıdaya geçiş dönemi incelendiğinde; annelerin bir kısmının (%40,1) 6. ayda ek gıda ile tamamlayıcı beslenmeye geçtiği belirlenmiştir.
Sonuç: Bebek Dostu Hastaneler projesi ile annelerin anne sütü ve emzirme ile ilgili bilincinin arttığı görülse de halen yeterli düzeye ulaşmamıştır. Öte yandan annelerin ek gıdaya geçiş döneminde, beslenme ile ilgili bilgi düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Bu noktada beslenme ve diyet uzmanlarına daha fazla rol verilerek hem gebelik döneminde hem de emzirme ve tamamlayıcı beslenme döneminde annenin beslenme ile ilgili bilgi düzeyinin artırılması amaçlanmalıdır.
Anne sütü emzirme bebek beslenmesi ek gıda tamamlayıcı beslenme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 3 |