Üretim işletmelerinde karlılık düzeyinin artırılmasının en önemli
yolu verimsizlik kaynakların ortadan kaldırılmasıdır. Yalın üretim prensibi,
işletme kaynaklarının minimum düzeyde kullanılmasına katkı sağlayan bir yönetim
aracıdır. Duruş sebebine bağlı olarak uygulanacak yalın üretim teknikleri
değişiklik göstermektedir. Üretim işletmelerinin kronik duruş problemlerinden
birisi ayar kayıplarıdır. Ayar kayıplarının azaltılmasında sıklıkla SMED
metodolojisi kullanılmaktadır. SMED metodolojisi, ayar sürecinin
iyileştirilmesine ve standartlaştırılmasına katkı sağlamaktadır. Diğer
taraftan, 5S metodolojisi ise çalışma ortamında sistematik düzenin sağlanması
ve sürdürülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Birçok SMED uygulamasında, 5S
metodolojisinin uygulanması göz ardı edilmektedir. Oysaki düzenlenmiş çalışma
ortamı, birim ayar süreleri etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, 5S
uygulamalarının ayar sürelerine ve ekipman etkinliğine olan etkisini
belirlemektedir. Bunun için, vasıflı çelik üretim hattında, ayar sürelerinin
iyileştirilmesi için 5S ve SMED metodolojileri birlikte uygulanmıştır. Bunun
ardında, 5S uygulamasının ayar sürelerine ve ekipman etkinliğini olan etkisi
değerlendirilmiştir. Çalışma sonucuna göre, 5S uygulamaları ortalama yıllık
ayar süreleri 2798 dakika azaltılmış ve OEE oranına +%1,02165 artış
sağlamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonomi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Değerli akademisyenler ve yazarlar
Dergi sistemine yüklenmiş olan çalışmalarınızda yazarlara ait bilgilerin olmaması gerekmektedir. Değerli yazarlarımızın bu uyarı dikkate almaları önemli rica olunur.
Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiş olup; yayın gönderimi, yayın değerlendirme ve makale yayınlama süreçlerinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Yorum Yönetim Yöntem Uluslararası Yönetim Ekonomi ve Felsefe Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.