Silage
quality is closely related to the maturation status of the forage crops at
harvest. In ruminant animals, silage consumption of dried forage is less than
that of fresh one of the same material. Silage is the basic feed source for beef
and dairy cattle production. Quality of forage, thus, is one of the most
important factors affecting meat and milk quality and quantity in the animal
sector. The production of high quality milk is necessary for further processing
of raw milk to produce high quality food. Moreover, the quality of forage not
only affects the general composition and character of meat and milk, but also
the individual building blocks of products. It’s clear that producing roughage
based on high quality silage is of high importance in terms of both the breeder
and national economy now and in the near future. Indeed, the proportion of
concentrates in total mixed ration is influenced by the quality of silages and
increasing concentrates in total mixed ration enhances not only milk yield, but
change milk composition also. Silage contains nutrients and VFAs in appropriate
quantities and is similar to VFAs, which are produced in the ruminant's rumen
and meet 60% of the energy needs. In this study, the silage VFAs have been seen
to have a positive effect on milk quality and quantity as well as the quantity
and composition meat and it has been determined that the presence of quality
silage in the ration has led to lowering the concentrate feed ratio.
Silage volatile fatty acids milk and meat quality product quality
Silaj kalitesi yem bitkilerinin hasat anındaki
olgunlaşma durumu ile yakından ilişkilidir. Geviş getiren hayvanlarda kuru
madde bazında silaj tüketimi aynı materyalin tazesine göre daha azdır. Silaj
sığırlarda et ve süt üretimi için temel kaynaktır. Bu nedenle hayvancılık
sektöründe yemlerin kalitesi, et ve süt kalitesini ve miktarını etkileyen
faktörlerden biridir. Yüksek kalitede süt üretimi, yüksek kalitede ürün
üretilmesi sürecinde de gereklidir.
Ayrıca yem kalitesi, yalnızca et ve sütün genel bileşimi ve özelliğini
değil, aynı zamanda ürünlerin bireysel yapıtaşlarını da etkilemektedir. Yüksek
kaliteli silaja dayanan kaba yem
üretimi, günümüzde ve çok yakın gelecekte hem yetiştirici hem de ülke ekonomisi
açısından büyük önem taşıyacaktır. Gerçekten de silajların kalitesi toplam
rasyonlarda kullanılan konsantre yemin
miktarını etkiler ve konsantre yemin rasyonlarda artması sadece süt miktarını değil aynı zamanda sütün
kompozisyonunu da değiştirir. Silaj; uygun miktarlarda besin maddeleri ve UYA
(uçucu yağ asitleri) içermekte olup, ruminantların rumeninde üretilen ve enerji
ihtiyacının %60’nı karşılayan UYA ile benzerlik göstermektedir. Bu çalışmada
süt kalitesi ve miktarı ile et miktar ve bileşimine silaj UYA’lerinin etkisinin
genel olarak olumlu etkisi görülmüş ve rasyonda kaliteli silajın bulunması
konsantre yem oranını düşürdüğü sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 22 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 1 |