Objectives of this study were to determine salt-tolerance levels of eggplant genotypes and effective selection parameters for salt tolerance. Among the genotypes, 31 of them belong to Solanum melongena L, species and local populations. Wild species such as Solanum sisymbrifolium, S. asthiobicum gr. aculentum, S. aelhiobiçum, S. toryum were also used. Plants were grown nutrient solution containing 150 mM NaCI and control treatments without any salt solution and various measurements and analysis were carried out 14 dayş after the salt application. Plant leaf, stem and root weights, plant heights, number of leaves and leaf areas were determined and mineral matter content (Na, K”, CI ions) and chlorophyll and lipid peroxidation (MDA) measurements were carried out, Among the eggplant genotypes, statistically significant.differences in salt tolerance were observed. If the eggplant genotype grown in saline environments intakes low levels of Na' ion, it has high salt-tolerance, It was also determined that K/Na” ratio might be an effective selection criteria for salt tolerance; and plant height and wet weights might be considered as a salt-tolerance indiçator.
: Solanum melongena wild Solanum species salt tolerance ion uptake lipid peroxidation chlorophyll biomass
Araştırmada patlıçanda tuza tolerans bakımından genotipler düzeyindeki farklılığı belirlemek ve tuza toleransın belirlenmesinde kullanılacak etkin seçim parametreleri saptamak amaçlanmıştır. Denemelerde yer alan genotiplerden 31 adedi Solanum melongena L. türüne ait çeşit ve yerel populasyonlardan oluşmaktadır. Ayrıca Solanum sisymbrifolium, S. aethiobicum gr. aculentum, S. gsethiobicum, S. toryum gibi yabani türler de kullanılmıştır. 150 mM Naci içeren besin çözeltisinde ve tuz içermeyen kontrol grubu ortamlarda yetiştirilen patlıcan fidelerinde tuz uygulamasından 14 gün sonra çeşitli ölçüm ve analizler yapılmıştır. Bitkilerin yaprak, gövde ve kök ağırlıkları ve uzunluk ölçümleri; yaprak sayısı ve alanın belirlenmesi, mineral element analizleri (Na', K', CI iyonları); klorofil ve lipid peroksidasyonu (MDA) ölçümleri yapılmıştır. Patlıcan genotipleri arasında tuza tolerans bakımından önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Tuzlu ortamlarda yetişen patlıcan genotipi eğer Na” iyonunu düşük düzeyde bünyesine alıyorsa, tuza toleransı daha yüksek olmaktadır. Tuza tolerant genotip seçiminde K'/Na oranının etkili bir seçim kriteri olabileceği, bitki boyu ve yaş ağırlık değerlerinin de tuza toleransın göstergesi olarak değerlendirilebileceği ortaya konmuştur.
Solanum melongena yabani Solanum türleri tuz toleransı iyon alımı lipid peroksidasyonu klorofil biyokütle
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2008 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 13 Sayı: 1 |