Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Genotype on Breast Meat Color and Chemical Compositions in Broilers

Yıl 2009, Cilt: 14 Sayı: 2, 69 - 72, 01.12.2009

Öz

in this study, breast meat color and chemical composition were compared between two commercial broiler genotypes (genotype A and genotype B). Birds from the genotype B exhibited similar body weight but higher breast weight than those of genotype A. Genotype B had significantly Iower pH, greater L* values, and Iower a* values in the breast muscle. However, there was no difference in b* value and drip loşs in the breast muscle between any genotypes, Birds from the genotype A did not differ in breast meat moisture, protein and lipid content from those ofthe genotype B.

Kaynakça

  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis 15th ed. Association of Official Analytical Chemicals, Washington, DC, USA.
  • Bae’za, E., H. De Carville, M. R. Salichon, G. Marche’, and B. Leclercq, 1997. Effect of selection, over three or four generations, on meatyield and fatness in Muscovy ducks. Br. Poult. Sci. 38:359-365.
  • Barbut, S., 1997. Problem of pale soft exudative meat in broiler chickens. Br. Poult. Sci. 38:355-358. Berri, C., N. Wacrenier, N. Millet, and E. Le Bihan-
  • Duval, 2001. Effect of selection for improved body composition on muscle and meat characteristics of broilers from experimental and commerciallines.

Etlik Piliçlerde Genotipin Göğüs Eti Rengi ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 14 Sayı: 2, 69 - 72, 01.12.2009

Öz

Bu çalışmada, iki ticari etlik piliç genoüpi (genotip A ve genotip B) göğüs eti rengi ve kimyasal özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Genotip B etlik piliçlerinin canlı ağırlıkları genotip A ile benzer, göğüs eti miktarı ise daha yüksek tespit edilmiştir. Genotip B etlik piliçlerinden elde edilen göğüs etinin pH'sı daha düşük, L" değeri daha yüksek ve a* değeri düşüktür. Bununla beraber genotipler arasında göğüs etinin b* değeri ve su kaybında farklılık yoktur. Göğüs etinin nem, protein ve yağ içeriği bakımından genotip A ile genotip B arasında önemli bir farklılık yoktur.

Kaynakça

  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis 15th ed. Association of Official Analytical Chemicals, Washington, DC, USA.
  • Bae’za, E., H. De Carville, M. R. Salichon, G. Marche’, and B. Leclercq, 1997. Effect of selection, over three or four generations, on meatyield and fatness in Muscovy ducks. Br. Poult. Sci. 38:359-365.
  • Barbut, S., 1997. Problem of pale soft exudative meat in broiler chickens. Br. Poult. Sci. 38:355-358. Berri, C., N. Wacrenier, N. Millet, and E. Le Bihan-
  • Duval, 2001. Effect of selection for improved body composition on muscle and meat characteristics of broilers from experimental and commerciallines.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M.fatih Çelen Bu kişi benim

Seçkin Güngördü

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2009
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çelen, M., & Güngördü, S. (2009). Etlik Piliçlerde Genotipin Göğüs Eti Rengi ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(2), 69-72.