Hayvan
sayısı ve niteliği küresel düzeyde olduğu gibi yerel düzeyde de hem ekonomi hem
beslenme alanlarında hayati öneme sahiptir. Hızla artan dünya nüfusuna karşılık
dünya hayvan sayısında azalışların olması düşünülmesi ve değerlendirilmesi
gerekmektedir. Bu çalışmada dahayvancılık,
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına (İBBS) ya da Nomenclature of
Territorial Units for Statistics (NUTS) kriterlerine göre belirlenen düzey 2
ölçeğinde ele alınmıştır. Bölge, küçükbaş hayvancılık başta olmak üzere genel Türkiye
hayvancılığında önem arz etmektedir. Bölge, Türkiye küçükbaş hayvancılığının %
11,5’ini, büyükbaş hayvancılığın % 4’ünü ve toplam hayvancılığın % 9,5’ini
oluşturmaktadır. Bölgenin Türkiye hayvansal üretimindeki katkısı da diğer
birçok düzey 2 bölgesine göre daha fazladır. Bölge kapsamında olan Bitlis,
Hakkâri, Muş ve Van illeri birbirinden farklı hayvancılık yapılarına sahiptir.
Her bir ilin Türkiye hayvancılık ekonomisine ve hayvansal beslenme kaynaklarına
olan katkıları farklılıklar içermektedir. Van ili Türkiye’de küçükbaş hayvan
varlığında ve üretiminde birinci sırada yer alıyorken, Muş ili mandacılık ve
sığırcılık alanında önemli bir kaynak durumundadır. Bitlis ve Hakkâri illeri
bölge hayvancılığında özellikle arıcılık faaliyetlerinde önemlidir. Bu
çalışmada TRB2 kapsamında; il merkezlerinin dâhil olduğu 30 ilçenin hayvancılık
potansiyelleri ve bu hayvansal potansiyelin hem zamansal hem mekânsal
dağılışları ele alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tam Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 44 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.