Günümüzde tüketiciler gittikçe bilinçlenmiş ve sağlıkları hakkında daha
çok endişelenir olmuşlardır. Bu nedenle de beslenme tarzlarına dikkat etmeye,
sağlıklı bir hayat sürdürmeye ve “sağlıklı gıdalar” tüketmeye başlamışlardır.
Alanyazında sağlıklı gıda olarak birçok gıdadan bahsedilse de aslında sağlıklı
gıda kavramı sözü edilen kavramların sadece birini değil, birkaçını içermektedir.
Tüketicilerin davranışları sağlıklı ürün üretmek isteyen üreticiler ve işletmeler
için oldukça önemli bir konu olduğundan dolayı da bu araştırmanın amacı sağlıklı
beslenen tüketicilerin “sağlıklı gıda” kavramından ne anladıklarını, hangi ürünleri
sağlıklı olarak değerlendirdiklerini ve sağlıklı gıda tüketirken nelere dikkat
ettiklerini ortaya çıkartmaktır. Araştırmanın örneklemini sağlıklı gıdalar tüketen
24 tüketici oluşturmaktadır. Katılımcılardan veriler derinlemesine görüşme
yöntemi ile toplanmış ve içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılarak
veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar doğal ve ilaçsız
gıdaları sağlıklı gıda olarak nitelendirmekte, sağlıklı gıdanın organik olmasını
önemsemelerinin yanında üreticisine ve üretim sürecine de dikkat etmektedir. Bu
nedenle analiz sonuçları olan doğal gıdalar da tüketiciler tarafından sıklıkla tercih
edilmektedir. Sağlıklı gıda olarak en çok sebze-meyve, yumurta ve baklagiller
tüketilmekte, bu ürünler genellikle internetten alınmakta, gıdaların en çok içeriği
ve tarihi incelenmektedir. Son olarak katılımcılar sağlıklı gıdaların ambalajlarında
sorunlar olduğunu düşünmektedirler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tam Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 45 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.