The aim of this study is to determine the
consumption habits of milk and dairy products in Erzincan province and to
determine the demographic and socio-economic factors that affect this
consumption and the milk prejudices of the consumers. It is also aimed to
determine the degree of preference of Erzincan Tulum Cheese in the cheese
varieties. Milk, cheese and yoghurt consumption were the highest in cattle type
with 91,3%, 76,9% and 89,7% respectively. A statistically significant effect (p
<0,05) was found on the type of cheese consumed in the educational status.
The reason for not choosing the products made from the sheep milk is the odour
problem with 57%. In the study, white cheese, kashar cheese, cokelek and
Erzincan Tulum cheese were preferred 40%, 12%, 16% and 28% respectively. Only
30,1% of the purchased raw milk consist of pasteurized-UHT milk. This situation
makes it difficult to record milk production and consumption. It is hoped that
this problem will be solved with the provision of industrialization in
agriculture.
Erzincan Erzincan Tulum Cheese Milk and dairy products Sheep's milk
Bu çalışmanın amacı, ilçeleri dâhil olmak üzere
Erzincan ilinde ailelerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını
belirlemek ve bu tüketimi etkileyen demografik ve sosyo-ekonomik faktörler ile
tüketicilerin süt ile ilgili ön yargılarını saptamaktır. Ayrıca, Erzincan Tulum
Peynirinin ilde ne derece tercih edildiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Süt,
peynir ve yoğurt tüketimi sırası ile %91,3, %76,9 ve %89,7 oranlarında en fazla
sığır türünde tercih edilmiştir. Eğitim durumunun tüketilen peynir türü üzerinde
istatistiki olarak önemli etkisi tespit edilmiştir. Tüketicilerin koyun sütünden yapılan ürünleri tercih etmeme nedenlerinin
başında %57 ile koku problemi gelmektedir. Çalışmada tüketicilerin %40’ı
beyaz peynir, %28’i Erzincan Tulum Peyniri, %16’sı çökelek ve %12’si kaşar
peyniri, tercih etmiştir. Satın alınan çiğ sütün %69,9’u sokak
satıcıları-doğrudan üretici ve %30,1’i ise pastörize-UHT süt olarak
alınmaktadır. Bu durum süt üretimi ve
tüketiminin kayıt altına alınmasını zorlaştırmaktadır. Tarımsal üretimde
endüstrileşmenin sağlanması ile bu problemin çözüleceği ümit edilmektedir.
Erzincan Süt ve süt ürünleri Erzincan Tulum Peyniri Koyun sütü Süt ve süt ürünleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 14 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.