Turkey is
one of the foremost countries on medicinal and aromatic plants with its
geographical location, diversity of climate and vegetation, potential
agriculture and spacious area. Oregano and thyme species have been used for
different aims such as medicine, food, drink, textile, perfumery and cosmetics
since ancient times. The use of another field these plants is organic
livestock, an important brunch of organic farming, in which some of these plant
extract and essential oils can be used as natural antibiotic, -microbial as
feeding material. Oregano and thyme species are important export products. In
this review, informations are given about the usage fields, classification and
origin, essential oil and components, economic importance and quality criteria
of oregano and thyme species.
Oregano Thyme and Satureja species Using fields Essential oil and components
Türkiye
coğrafi konumu, iklim ve bitki çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, geniş
yüzölçümü sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde önde gelen
ülkelerden biridir. Kekik ilk çağlardan itibaren ilaç, gıda, içecek, tekstil,
boya, parfümeri ve kozmetik gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Antimikrobiyal
özellikleri nedeniyle organik hayvancılıkta yem rasyonlarına antelmintik
(solucan düşürücü) ve antibiyotik amaçlı ilave edilebilmektedir. Kekik bitkisi
ülkemizden ihracatı yapılan önemli türler arasındadır. Bu derlemede kekik
türlerinin kullanım alanları, sınıflandırılması ve orijini, uçucu yağı ve
bileşenleri, ekonomik önemi ve kalite kriterleri ile ilgili bilgiler
verilmiştir.
Kekik türleri (oregano thyme satureja) Uçucu yağ ve bileşenleri kullanım alanları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 28 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.