This study, the effect of ethanol extract of Allium schoenoprasum plant was investigated on some antioxidant parameters and pathogenic microorganisms that affect human health. In this coverage, DPPH (1,1-diphenyl-2-picrilhydrazyl) method was used to determine the antioxidant effect of A. schoenoprasum ethanol extract. Lipid peroxidation prevention activity was evaluated by TBA (Thiobarbituric acid) method. Besides, the antimicrobial activity of plant extract on some pathogenic bacteria was investigated via disk diffusion method. Quercetin was used to determine total flavonoid components. According to our findings, the total flavonoid component amount found in 0.2 mg/ml ethanol extract was found equivalent to quercetin with 44.465 ± 0.204 μg/ml. In addition, A. schoenoprasum showed that it was effective compared to BHA (Beta hydroxy acid), which is the positive control of lipid peroxidation activity. While the lowest and highest concentration values of DPPH radical Scavenging activity were 60,125 - 96,285%, these values were found to be 82.178 – 97.357% for BHA. Ethanol extract of A. schoenoprasum, was determined to show antimicrobial activity against some pathogenic microorganisms such as Bacillus subtilis, Escherichiacoli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Candida albicans.
Antimicrobial A. schoenoprasum L. DPPH Flavonoid Lipid Peroxidation
Bu çalışma, Allium schoenoprasum bitkisinin etanol ektresinin, insan sağlığını etkileyen bazı antioksidan parametreler ve patojen mikroorganizmalar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda, A. schoenoprasum etanol ekstresinin antioksidan etkisini belirlemek için DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) yöntemi kullanılmıştır. Lipid peroksidasyonunu önleme aktivitesi, TBA (Tiyobarbitürik asit) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca bitki ekstresinin bazı patojenik bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkinliği disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Toplam flavonoid bileşenleri belirlemek içinde kuersetin kullanılmıştır. Bulgularımıza göre, 0.2 mg/ml etanol ekstresinde bulunan toplam flavonoid bileşen miktarı 44.465 ± 0.204 μg/ml ile kuersetine eşdeğer olarak bulunmuştur. Ayrıca bitki ekstresinin lipid peroksidasyonunu önleme aktivitesi, pozitif kontrol olan BHA (Beta hidroksi asit) ile kıyaslandığında A. schoenoprasum etkili olduğu görülmüştür. DPPH radikal söndürme aktivitesi en düşük ve en yüksek konsantrasyon değerleri, % 60,125 - 96,285 iken BHA için bu değerler % 82,178 - 97,357 olduğu bulunmuştur. A. schoenoprasum’un etanol ekstresinin, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Candida albicans gibi bazı patojen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir.
A. schoenoprasum L. DPPH Lipid peroksidasyon Antimikrobiyal Flavonoid
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Kabul Tarihi | 3 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 30 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.