Anadolu;
göç, savaş ve tarihi olaylara tanıklık etmiş önemli bir merkezdir. XVI. yüzyıla
kadar Oğuzların ve Oğuz dışı unsurların bölgeye göçü, bölgenin kültürel
zenginliğine katkı sağlamıştır. Özellikle 1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu’ya
yerleşen Oğuz ve Türkmenler, önce Erzurum, Erzincan ve Sivas dolaylarında
beylikler kurmuş daha sonra da Selçuklular zamanında Ege ve Marmara kıyılarına
göç etmişlerdir. Yörü- eyleminden türeyen Yörük sözcüğü Osmanlı Devleti
zamanında konar-göçer Türkmenlere verilen addır. Bu konar-göçer Türkmenler
(Yörükler) bugün daha çok Batı Anadolu ve Güney-Batı Anadolu’da yurt
edinmişlerdir. Yörede oldukça farklı mutfak ve yemek terimleri kullanılmıştır.
Yöreye özgü gibi duran bazı sözcüklerin farklı bölgelerde kullanımlarına
rastlanmış ve araştırmayı daha da genişletmiştir. Farklı bölgelerde farklı
kültürlere sahip olanların kullandığı sözcükler belki de akrabalığın önemli
kanıtları arasında yer alan yapbozun önemli parçalarındandır. Çalışmada
Manisa’nın Alaşehir ilçesine bağlı merkez köylerine yerleşmiş olan Yörüklerin
mutfak ve yemek ile ilgili kullandığı sözcükler ve bu sözcüklerin kültürel
yaşama katkısı üzerinde durulacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 5 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 3 |