Araştırmada Ege bölgesinde
yaygınlaşan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden olan Cabernet Sauvignon’un yine
aynı bölgede yaygın olarak kullanılan 99R ve 110R ile son yıllarda kullanımı
gittikçe artan 1103P amerikan asma anaçlarının aşı kombinasyonları
kullanılmıştır. Aşı kombinasyonlarına ait aşılı çelikler kaynaştırma odasında
kallus gelişimleri tamamlandıktan sonra tüplere aktarılmış ve tüplü fidanlar
örtü altında ve açıkta yetiştiricilik koşullarında vejetasyon gelişimi sonuna
kadar bakılmıştır. Vejetaston dönemi sonunda tüplü fidanlar 21 farklı fidan
değerlendirme kriterine göre analiz edilmiş ve performans farklılıkları ortaya
konularak bölgemizde giderek artmakta olan şaraplık üzüm üretimine çoğaltım
materyali sağlayan fidancılara ve üreticilere ışık tutması amaçlanmıştır.
Çalışma sonucunda Cabernet Sauvignon/1103P aşı kombinasyonunun hem örtü altında
hem de açıkta yetiştiricilik koşullarında her iki yılda da fidan gelişim ve
kalitesinin diğer kombinasyonlardan daha iyi olduğu ortaya konmuştur. Sürgün
odunlaşma düzeyi ve fidan randımanı gibi önemli bazı kriterler konusunda örtü
altı yetiştiricilik şartları açıkta yetiştiriciliğe göre daha başarılı sonuçlar
vermiştir.
The materials used in this research include Cabernet Sauvignon, a widespread red wine
grape variety in the Aegean region, and
its graft combination with widely used R99 and R110 rootstocks as well
as 1103P american rootstock, whose use has also increased in recent years. In the study, grafted rootstocks were kept
and protected in a protected mainstreaming room up to the completion of callus
formation and then transferred to tubes. Grafted tube saplings were kept in
open field and greenhouse conditions until the end of the vegetation period and
tube saplings were examined at the end of the vegetation period. At the end of
vegetation period, tube seedlings were
analyzed according to 21 different seedling evaluation and performance criteria
and the differences were determined. The results of Cabernet Sauvignon / 1103P
graft combination has demonstrated that the combination of seedling growth and
quality during a period of two years both in the open field and greenhouse
culture conditions was better than the other combinations. The breeding
conditions in the greenhouse cultivation showed more successful results as
regards some important criteria such as
the level of shoot lignification and sapling performance.
Cabernet Sauvignon grape rootstock graft combination tube sapling
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 9 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |