Bu çalışmada mısırın (Zea
mays L.) Leucaena leucocephala L.
ile farklı oranlarda karışımı ile elde edilen silajların ham besin maddesi
içeriklerini ve kalite özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla mısır
bitkisine %0 (kontrol), %20, %40 ve %60 oranında L. leucocephala karıştırılarak, her silaj grubundan 6 tekerrür olacak
şekilde toplam 24 adet silaj yapılmıştır. Fermantasyon sonunda yapılan
analizlerde, L. leucocephala’nın
karıştırıldığı silajlarda ham protein (HP), ham kül (HK), ham selüloz (HS),
nötr deterjan lif (NDF), suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), laktik asit
bakterisi (LAB) ve laktik asit içeriklerinde önemli artışlar belirlenmiştir.
Saf mısır silajına göre L. leucocephala
ilave edilen silajlarda daha düşük oranda kuru madde (KM), ham yağ (HY), asit
deterjan lif (ADF) pH, asetik asit ve bütirik asit seviyeleri belirlenmiştir.
Sonuç olarak, mısırın L. leucocephala ile birlikte karışım olarak silolanması başta HP
içeriğinin yüksekliği olmak üzere, daha kaliteli silajlar elde edilebileceği ve L. leucocephala’nın silaj bitkisi olarak
değerlendirilebileceği görülmüştür.
Mısır silajı Leucaena leucocephala L. silaj fermantasyonu besleme değeri
This study was conducted to determine the crude
nutrient contents and quality characteristics of silages prepared from the
mixture of maize (Zea mays L.) and Leucaena leucocephala
L. within the proportions of %0 (control), 20%, 40%, 60% respectively. Totally
24 silages were made with 6 repetitions in each. In L.leucocephala mixed
silages, crude protein, crude ash, crude cellulose, notr detergan fiber and
lactic acid showed significant increase, however; dry matter, crude oil, acid
detergan fiber, pH, acetic acid and butyric acid decraesed significantly. In
conclusion, it is observed that when the maize crop is silaged with L.
leucocephala, more qualified silages can be retained with high crude
protein content and that L. leucocephala can be appraised as silage
forages.
Maize silage Leucaena leucocephala L. silage fermentation nutritive value
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |