Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Sıcak İklim Çim Buğdaygillerinde Verim ve Beslenme Durumu Üzerine Etkileri

Yıl 2018, , 341 - 349, 28.09.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.383594

Öz

Bu saksı denemesi bazı sıcak iklim çim
buğdaygillerinden Uganda (Cynodon
dactylon
x C.transvaalensis), Yengeçotu
(Stenotaphrum secundatum) ve Zenci darısı’na (Pennisetum clandestinum) uygulanan farklı
tuz (0-100-200-300 mM) konsantrasyonlarının verim ve beslenme durumu üzerine
etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Artan tuzluluk ile tüm çeşitlerin
yeşil aksam ve kök kuru ağırlıkları azalmıştır. Aynı şekilde tuzluluk arttıkça
en temel üç besin maddesi olan N, P, K element içerikleri de olumsuz bir
şekilde etkilenmiştir.
Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, Zenci
darısı (Pennisetum clandestinum) çimi
200 mM ve 300 mM tuz uygulamalarından etkilenmesine rağmen, incelenen diğer
bitkilere göre tuzluluğa daha yüksek dayanım göstermiştir.

Kaynakça

  • Açıkgöz, N. 1993. Tarımda Araştırma ve Deneme Metotları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 478, Bornova, İzmir.
  • Avcıoğlu, R. 1997. Çim Tekniği. Yeşil alanların ekimi dikimi ve bakımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bornova/İzmir.
  • Avcıoğlu, R. ve H., Geren. 2000. Değişik azot dozları ile biçin sıklıklarının bazı yeşil alan buğdaygillerine etkisi. Proje No: TOGTAG-1725, Bornova/İzmir.
  • Birant, M. ve R. Avcıoğlu. 1996. Bornova şartlarında değişik azot dozlarının bazı yeşil alan buğdaygillerinin özellikleriyle vejetasyon yapılarına etkisi üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, 111 s., İzmir.
  • IFA. 1992. IFA World Fertilizer Use Manuel, author: Morrison, J., Consultant, Credition, Devon, 563-570 p., UK.
  • Kacar, B. ve A. İnal. 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No: 1241, Fen Bilimleri: 63, 1. Basım, Ankara.
  • Kacar, B. ve A. V. Katkat. 2011. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın No:21, Fen Bilimleri Dizi No:1, 4. Basım, Ankara.
  • Katerjı, N., J.W. Hoorn, A. Hamdy. and M. Mastrorıllı M. 2003. Salinity effect on crop development and yield, analysis of salt tolerance according to several classification methods, Agriculture Water Management, 62(1): 37-66 p.
  • Khan, P.S.S.V., G. V. Nagamallaiah, M. D. Rao, K. Sergeant. and J. F. Hausman. 2014. Chapter 2–abiotic stress tolerance in plants: Insights from proteomics, Emerging Technologies and Management of Crop Stress Tolerance, vol. 2, 23–68 p.
  • Munns R. 2004. Salinity stress and its impact, Plant Stress Website, Blum A.(ed), http://www.plantscomtress./articles/index.asp (erişim tarihi: 13.08.2017).
  • Radhakrishnan, M., Y. Waisel and M. Sternberg M. 2006. Kikuyu Grass: A valuable salt‐tolerant fodder grass. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 37:9-10, 1269-1279 p., UK.
  • Richie, W.E., R. L. Green, G. J. Klein and J. S. Hartin. 2002. Tall Fescue performance ınfluenced by ırrigation scheduling, cultivar, and moving height. Crop Science, 42: 2011-2017 p.
  • Samples, T. and J. Sorochan. 2008, Turfgrass maintenance: essencial elements, University of Tennessee Institute of Agriculture, U.S.
  • Uzun, G. 1992. Peyzaj Mimarlığında Çim ve Spor Alanları Yapımı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yardımcı Ders Kitabı No: 20, Adana.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hakan Çakıcı

Ecem Güneş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 25 Ocak 2018
Kabul Tarihi 27 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Çakıcı, H., & Güneş, E. (2018). Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Sıcak İklim Çim Buğdaygillerinde Verim ve Beslenme Durumu Üzerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(3), 341-349. https://doi.org/10.20289/zfdergi.383594

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.