Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Menemen Ekolojik Koşullarında Borago officinalis L. (Hodan) Bitkisinde Farklı Sıra Arası Mesafelerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri

Yıl 2018, , 75 - 81, 30.03.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390975

Öz

Bu çalışma E.Ü. Ziraat
Fakültesi Menemen Araştırma ve Üretim Çiftliğinde organik üretim alanında
2014-2015 ve 2015-2016 yıllarında gerçekleştirilmiştir. İki yıl süreyle
yürütülen bu araştırmada Borago
officinalis
L. bitkisinin bazı verim ve kalite özellikleri üzerine farklı
sıra arası mesafelerinin (30 cm, 40 cm, 50 cm ve 60 cm) etkileri
araştırılmıştır. İlk ve ikinci deneme yıllarında sırasıyla bitki boyu
58.16-77.0 cm, 65.86-75.93 cm; 1000 tane ağırlığı 16.3-17.0 g, 15.0-16.4 g; dal
sayısı 5.96-7.46 adet/bitki, 6.55-8.10 adet/bitki; salkım sayısı 27.40-41.86
adet/bitki, 31.50-33.85 adet/bitki; tane verimi 44.38-76.39 kg/da, 41.67-79.72
kg/da arasında değişmiştir. Her iki deneme yılında da sıra arası mesafeleri
arttıkça 1000 tane ağırlığı dışındaki değerlerin artış gösterdiği
belirlenmiştir. Araştırmada sabit yağ oranları ilk yıl %29.96-34.04, ikinci yıl
%30.13-33.67 aralığında değişmiştir. Sıra arası mesafeleri arttıkça sabit yağ
oranlarında bir azalma gözlenmiştir. Yağ bileşimleri incelendiğinde, yıllar ortalaması
olarak palmitik asit %13.10-13.31, stearik asit %3.78-4.07, oleik asit %20.26-20.74,
linoleik asit %36.40-37.54,
ϒ-
linolenik asit %18.20-18.71,
eikosenoik asit %4.09-4.25 ve erüsik asit %2.36-2.60 olarak saptanmıştır.
Sonuçta Borago officinalis bitkisinde
kabul edilebilir tane verimi ile birlikte yüksek düzeyde yağ içeriği elde
edilebilmesi bakımından 50 cm sıra arası mesafesinin uygulanması gerektiğini
söylemek mümkündür. 

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., İlker, E. Ve Gökçöl, A., 2004. Biyolojik Araştırmaların Bilgisayarda Değerlendirmeleri. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları, No: 2, İzmir, 236 s.
  • Ali, M.H., Zaman, S.M.H. Hossain S.M.A., 1996. Variation in Yield, Oil and Protein Content of Rapeseed (Brassica campestris) in Relation to Levels of Nitrogen, Sulphur and Plant Density. Indian Journal of Agronomy. 41(2): 290-295.
  • Baytop, T., 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). Nobel Tıp Kitabevleri, Ltd. Şti. S. 480.
  • Berti, M. T., Fischer, S. U., Wilckens, R. L., Hevia M. F., Johnson, B. L., 2010. Borage (Borago officinalis L.) Response to N, P, K, and Fertilization in South Central Chile. Chilean Journal of Agricultural Research 70 (2): 228-236.
  • Bone, K. and Mills, S. (Auth), 2013. Principles and Practive of Phytotherapy. Modern Herbal Medicine, Churchill Livingstone. 1065 pp.
  • Cergel, S., Bayram, E., Honermeier, B., 2006. Untersuchung zur Cadmiumaufnahme von Borretsch (Borago officinalis L.) in Abhangigkeit von der Herkunft. Deutsch-Türkısche Agrarforschung 8. Symposium 04-Oktober-08 Oktober 2005, Cuvillier Verlag 463-468.
  • De Haro, A., Dominguez, V., Mercedes Del R., 2002. Variability in the Content of Gamma– Linolenic Acid and Other Fatty Acids of the Seed Oil of Germplasm of Wild and Cultivated Borage (Borago officinalis L.). Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants. The Haworth Herbal Press, 297-304.
  • El Hafid R., Blade S.F., Hoyano Y. 2002. Seeding Date and Nitrogen Fertilization Effects on the Performance of Borage (Borago officinalis L.). Industrial Crops and Products. 16: 193-199.
  • Gunstone FD., 1998. Movements Towards Tailor-Made Fats. Prog Lipid Res. 1998; 37:277–305.
  • Hendawy, S.F., El-Gengaihi, 2010. Comparative Responses of Borago officinalis and Echium vulgare to Different Nitrogen and Phosphorus. Journal of Herbs, Spices-Medicinal Plants, 16: 12-23.
  • IUPAC, 1979. Standard Methods for the Analysis of Oils, Fats and Derivatives. Pergamon Press, Oxford: International Union of Pure and Applied Chemistry. 151 pp.
  • Kumar, R., Negi, P.S., Singh, C.M., Mankotia, B.S. 1996. Performance of Gobhi Sarson (Brassica napus subsp. oleifera var. napus) under Various Planting Dates and Row Spacing in Himachal Pradesh. Indian Jounal of Agronomy. 41 (1):98-100.
  • Kondra, Z.P., 1975. Effects of Row Spacing and Seeding Rate on Rapeseed. Canadian Journal of Plant Science. 55: 339-341.
  • Medrano, A., Masoud, T.A., Martinez, M.C., 1992. Mineral and Proximate Composition of Borage. J. Food Comp. Anal. 5 (4), 313-318.
  • Morteza, E., Akbari, G.A., Moaveni, P., Alahdadi, I., Bihamta M.R., Hasanloo, T., Joorabloo, A., 2015. Compositions of the Seed Oil of the Borago officinalis from Iran. Natural Product Research, Vol. 29, No. 7, 663-666.
  • Özcan, T., 2008. Analysis of the Total Oil and Fatty Acid Composition of Seeds of Some Boraginaceae Taxa from Turkey. Plant Syst. Evol. (2008) 274; 143-153.
  • Öztürk, Ö., 2000. Bazı Kışlık Kolza Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanı ve Sıra Arası Uygulamalarının Verim, Verim unsurları ve Kalite Üzerine Etkileri (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. S. 147, Konya.
  • Samani, M.A., Bahmani, M., Kopaci, M.R., 2014. The Chemical Composition, Botanical Characteristic and Biological Activities of Borago officinalis: a review. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 2014;7(Suppl 1): S22-28.
  • Şekeroğlu, N., 2003. Çukurova Bölgesi Kıraç ve Taban Arazi Koşullarında Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Oenothera biennis L. Bitkisinin Verim ve Kalitesine Etkisi (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Zeybek, N., Zeybek, U., 1994. Farmasötik Botanik, Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae) Sistematiği ve Önemli Maddeleri. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 2., S. 436, Bornova-İzmir.

The Effect of Different Row Spacings on Some Yield and Quality Characters in Borago officinalis L. (Borage) in Ecological Conditions of Menemen

Yıl 2018, , 75 - 81, 30.03.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390975

Öz

This
study was carried out in the field of organic production at the Menemen
research and production farm of Ege University in 2014-2015 and 2015-2016. In
this research that conducted for two years, were investigated of the effects of
four different row spacings (30 cm, 40 cm, 50 cm and 60 cm) on some yield and
quality characteristics of Borago officinalis L.. In the first and
second years of the experiment, the plant height, 1000 seed weight, number of
branches, number of inflorescences and seed yield were changed between 58.16-
77.00 cm, 65.86- 75.93 cm; 16.3- 17.0 g, 15.0-16.4 g; 5.96- 7.46 per plant,
6.55- 8.10 per plant; 27.40- 41.86 per plant, 31.50- 33.85 per plant; 44.38-
76.39 kg/da, 41.67- 79.72 kg/da respectively. In both experiment years, in investigated
parameters were observed increase except 1000 seeds yields in these values with
the increases of the distance between rows. Further oil ratio was determined in
the range of % 29.96- 34.04 and % 30.13- 33.67 at the first and second years of
experiment respectively.  The result of
the experiment indicated that there was a decrease in oil ratio as increases of
the distance between rows. Analysis of fatty acids oil of Borago officinalis
L. indicated that the ratio of palmitic acid, stearic acid, oleic acid,
linoleic acid,
ϒ-linolenic acid, eicosenoic acid and erucic
acid were %13.10-13.31, %3.78-4.07, %20.26-20.74, %36.40-37.54, %18.20-18.71,
%4.09-4.25 and %2.36-2.60 in averages of years respectively.
In
result,  it is possible to say that 50 cm
distance between rows must be applied in order to obtain an acceptable high
level of oil content with seed yield in Borago officinalis L. 

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., İlker, E. Ve Gökçöl, A., 2004. Biyolojik Araştırmaların Bilgisayarda Değerlendirmeleri. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları, No: 2, İzmir, 236 s.
  • Ali, M.H., Zaman, S.M.H. Hossain S.M.A., 1996. Variation in Yield, Oil and Protein Content of Rapeseed (Brassica campestris) in Relation to Levels of Nitrogen, Sulphur and Plant Density. Indian Journal of Agronomy. 41(2): 290-295.
  • Baytop, T., 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). Nobel Tıp Kitabevleri, Ltd. Şti. S. 480.
  • Berti, M. T., Fischer, S. U., Wilckens, R. L., Hevia M. F., Johnson, B. L., 2010. Borage (Borago officinalis L.) Response to N, P, K, and Fertilization in South Central Chile. Chilean Journal of Agricultural Research 70 (2): 228-236.
  • Bone, K. and Mills, S. (Auth), 2013. Principles and Practive of Phytotherapy. Modern Herbal Medicine, Churchill Livingstone. 1065 pp.
  • Cergel, S., Bayram, E., Honermeier, B., 2006. Untersuchung zur Cadmiumaufnahme von Borretsch (Borago officinalis L.) in Abhangigkeit von der Herkunft. Deutsch-Türkısche Agrarforschung 8. Symposium 04-Oktober-08 Oktober 2005, Cuvillier Verlag 463-468.
  • De Haro, A., Dominguez, V., Mercedes Del R., 2002. Variability in the Content of Gamma– Linolenic Acid and Other Fatty Acids of the Seed Oil of Germplasm of Wild and Cultivated Borage (Borago officinalis L.). Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants. The Haworth Herbal Press, 297-304.
  • El Hafid R., Blade S.F., Hoyano Y. 2002. Seeding Date and Nitrogen Fertilization Effects on the Performance of Borage (Borago officinalis L.). Industrial Crops and Products. 16: 193-199.
  • Gunstone FD., 1998. Movements Towards Tailor-Made Fats. Prog Lipid Res. 1998; 37:277–305.
  • Hendawy, S.F., El-Gengaihi, 2010. Comparative Responses of Borago officinalis and Echium vulgare to Different Nitrogen and Phosphorus. Journal of Herbs, Spices-Medicinal Plants, 16: 12-23.
  • IUPAC, 1979. Standard Methods for the Analysis of Oils, Fats and Derivatives. Pergamon Press, Oxford: International Union of Pure and Applied Chemistry. 151 pp.
  • Kumar, R., Negi, P.S., Singh, C.M., Mankotia, B.S. 1996. Performance of Gobhi Sarson (Brassica napus subsp. oleifera var. napus) under Various Planting Dates and Row Spacing in Himachal Pradesh. Indian Jounal of Agronomy. 41 (1):98-100.
  • Kondra, Z.P., 1975. Effects of Row Spacing and Seeding Rate on Rapeseed. Canadian Journal of Plant Science. 55: 339-341.
  • Medrano, A., Masoud, T.A., Martinez, M.C., 1992. Mineral and Proximate Composition of Borage. J. Food Comp. Anal. 5 (4), 313-318.
  • Morteza, E., Akbari, G.A., Moaveni, P., Alahdadi, I., Bihamta M.R., Hasanloo, T., Joorabloo, A., 2015. Compositions of the Seed Oil of the Borago officinalis from Iran. Natural Product Research, Vol. 29, No. 7, 663-666.
  • Özcan, T., 2008. Analysis of the Total Oil and Fatty Acid Composition of Seeds of Some Boraginaceae Taxa from Turkey. Plant Syst. Evol. (2008) 274; 143-153.
  • Öztürk, Ö., 2000. Bazı Kışlık Kolza Çeşitlerinde Farklı Ekim Zamanı ve Sıra Arası Uygulamalarının Verim, Verim unsurları ve Kalite Üzerine Etkileri (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. S. 147, Konya.
  • Samani, M.A., Bahmani, M., Kopaci, M.R., 2014. The Chemical Composition, Botanical Characteristic and Biological Activities of Borago officinalis: a review. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 2014;7(Suppl 1): S22-28.
  • Şekeroğlu, N., 2003. Çukurova Bölgesi Kıraç ve Taban Arazi Koşullarında Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Oenothera biennis L. Bitkisinin Verim ve Kalitesine Etkisi (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Zeybek, N., Zeybek, U., 1994. Farmasötik Botanik, Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae) Sistematiği ve Önemli Maddeleri. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 2., S. 436, Bornova-İzmir.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çiğdem Sönmez

Ayşe Özge Şimşek Soysal Bu kişi benim

Amir Hasan Taghiloofar Bu kişi benim

Emine Bayram Bu kişi benim

Hakan Çoşkunol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 3 Temmuz 2017
Kabul Tarihi 3 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Sönmez, Ç., Şimşek Soysal, A. Ö., Taghiloofar, A. H., Bayram, E., vd. (2018). Menemen Ekolojik Koşullarında Borago officinalis L. (Hodan) Bitkisinde Farklı Sıra Arası Mesafelerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(1), 75-81. https://doi.org/10.20289/zfdergi.390975

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.